Ben & Jerry tar ställning för de 9 000 afghanska männen: ”Hoppa på kärlekståget med oss”

Foto: Mike Mozart/Flickr
  • Tisdag 5 jun 2018 2018-06-05
E-post 1338

SVERIGE På torsdag röstar riksdagen om att ge uppehållstillstånd för 9 000 afghanska män. Något som en majoritet av svenskarna tycker är en dålig idé. Populära glassföretaget Ben & Jerry däremot tycker att amnestin är bra. ”Nu firar vi tillsammans att kärleken segrat och att vi alla tagit ett viktigt steg mot en mer medmänsklig flyktingpolitik”, skriver företaget på sin hemsida. UPPDATERAD.

PLUS: Sentio: Sex av tio svenskar emot afghanamnestin – Så svarar väljarna parti för parti

Riksdagen kommer på torsdag 7 juni att rösta om att ge möjlighet för, i huvudsak, 9 000 afghanska män, att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier i Sverige. Trots att de saknar asylskäl.

Foto: svtplay.se Annie Lööf:s Centerpartiet är ett av partierna som står upp för det 9 000 afghanska männen.

 

I dag så står en majoritet av riksdagen bakom förslaget – regeringspartierna S och MP tillsammans med C (förutom Staffan Danielsson) samt några ledamöter från L (bland annat Birgitta Ohlsson) och KD (Roland Utbult, som brast ut i en sång under riksdagens afghandebatt).

Läs mer: ”Barn av saligheten”: Kristdemokrat röstar för afghanamnestin – sjöng ut i riksdagen

Att de 9 000 afghanska männen får stanna är något som glassföretaget Ben & Jerry vill fira. På sin hemsida skriver man:

”Detta tack vare många människors kamp för humanitet och för att mänskliga rättigheter ska gälla alla. Nu firar vi med ett kärlekståg genom Sverige, följ med du också!”

”Kärlekståget” är en demonstration som arrangeras på lördag på Södermalm i Stockholm.

Ben & Jerry skriver att uppehållstillstånden för de 9 000 afghanerna är ett resultat av långt arbete från ”gräsrotsrörelser”. Organisationerna ”Ung i Sverige” och ”Vi står inte ut” uppmärksammas särskilt av Ben & Jerry för sitt arbete med att sätta press på politiker.

”Våra vänner i ”Vi står inte ut” har genom sitt outtröttliga arbete gjort skillnad för att skapa medvind för unga ensamkommande och samlat artister, idrottsstjärnor och tusentals människor över hela Sverige för att sätta press på politikerna angående att mänskliga rättigheter även är ensamkommandes rättigheter.”

Ben & Jerry berättar också att man kommer fortsätta med sitt arbete med att stötta ”det humanistiska arbete som river de murar som stänger ute människor och vara delaktiga i att skapa medmänskliga och interkulturella samhällen.”

Stödet från allmänheten för att ge de vuxna afghanska männen uppehållstillstånd är inte lika stort. I en undersökning som Sentio gjort på uppdrag av Nyheter Idag så tyckte sex av tio svarande att det var ett dåligt förslag att de 9 000 afghanerna skulle få stanna. Även i Expressen/Demoskop:s opinionsmätning så är motståndet stort. Där är det 54 procent som tycker förslaget är dåligt.

Uppdatering:

Under tisdagen så har Ben & Jerry’s kärlekstågstext flyttats till en ny adress på företagets hemsida.

I en tidigare artikelversion uppgavs att texten tagits bort.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag