Benjamin Dousa: ”Sätt en gräns på hur mycket skattemedel vi lägger på bidrag”

Benjamin Dousa
  • Onsdag 2 nov 2016 2016-11-02
E-post 618

STOCKHOLM Den nyvalde MUF-ordföranden Benjamin Dousa berättar för Nyheter Idag att han vill köra över fackförbunden, strypa bidrag, sänka skatter och få ut fler i arbete. Och han skiter i vad Anders Lindberg på Aftonbladet tycker. – Man ska göra rätt för sig, säger den unge politikern.

Han har pluggat nationalekonomi, är född och uppvuxen i både Husby och Kista. Han har ett förflutet i föreningsverksamhet i området runt Järvafältet, framför allt genom sin mamma och hennes sambo som är engagerade i fotbollen. Han är född i Sverige men efternamnet är från Tjeckien. Och nu är 23-årige Benjamin Dousa nyvald ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

– Det var väl där den politiska ådran i släkten kommer ifrån. Morfar flydde från Sovjet-ockuperade Tjeckien, till Tyskland och sen vidare till Sverige. Vi har alltid varit starkt antikommunistiska i släkten, där kommer de borgerliga värderingarna ifrån. Vi gillar inte vänstern helt enkelt.

Benjamin berättar att så fort hans morfar kom till Sverige skaffade han sig arbete. Det var redan i slutet på 40-talet.

– Det finns en historia han berättat vid många tillfällen. När han fick sitt första barn såg han att det kom in pengar på kontot, han förstod inte vad det var för pengar. Han ringde till Nacka kommun, där han bodde, och sa att ”de här pengarna vill jag inte ha, vad är det för bidrag”? Och då sa dom ”nä men det är barnbidrag, det får alla som bor i Sverige som har barn”.

Nacka kommun hade då förklarat för Benjamins morfar att till och med kungen får barnbidrag, men det argumentet har inte hjälpt.

– Han har alltid varit starkt emot bidrag av alla slag. Det har väl satt prägeln, inte bara för mig utan hela släkten, att man ska göra rätt för sig.

Det var det som fick dig att engagera dig i Moderaterna?

– Inte det som var den utlösande faktorn, men det är det som lagt grunden för mina idéer och mina värderingar.

Vad var det då som knuffade in dig i politiken?

– Det var när jag gick i grundskolan och jag var väldigt politisk, men inte partipolitisk. Ingen i min släkt har varit det. Och så var det en kompis som sa att ”du borde ju gå med i ett politiskt parti” och då sa jag ”nä men det är bara för gubbar”. Men sen sa han att det finns ungdomsförbund också och då googlade jag runt bland flera olika ungdomsförbund och valde faktiskt LUF, för jag känner mig liberal och de var liberala.

– Men sen gick jag in på partierna också, för jag gick ju faktiskt med i ett parti och kom fram till att Moderaterna stod mig mycket närmare än vad Folkpartiet gjorde.

Vad var det med Moderaterna som stod dig närmare?

– Det var just den tanken som morfar hade satt tonen för. Man ska göra rätt för sig, arbetslinjen. Det var viktiga värden för mig.

Du bor i en del av Stockholm som får rätt mycket negativa rubriker. Hur skulle du beskriva området där du bor?

– Just nu skulle inte jag vilja bo på någon annan plats än Järvafältet. Allt finns här, vi har en galleria, vi får träffa massa olika människor. Alla hjälper varandra. Jag kommer ihåg när flyktingvågen var som värst och väldigt många skulle vidare till Finland. Då från ingenstans gick människor samman för att hjälpa de som hade det tufft.

– Samma sak med Husbykravallerna, visst det var väldigt många som betedde sig väldigt illa. Men väldigt väldigt många gick samman på ett sätt som jag inte tror att man hade sett i andra delar av Stockholm.

Det är i Kista den nyvalde Muf-ordföranden bor. I Kista har många internationella teknikföretag kontor och arbetsplatser. Nyligen kunde Nyheter Idag berätta att företaget Ericsson varnar sina anställda för att lämna kontoret ensamma på kvällen efter att många blivit överfallna. Samtidigt är det bara ett stenkast bort till Husby, ett område som blev känt i internationella medier i samband med Husbykravallerna våren 2013.

Och Benjamin är väl medveten om vad som sker i området. Att tysta ner problematiken, eller försköna bilden av förorterna, är inget han tror på.

– Med det sagt, tycker inte jag att man mörkmålar Järvafältet och förorter när man säger att ja, vi har väldigt stora problem när det kommer till kriminalitet, bidragsberoende, arbetslöshet och vi har väldigt stora problem när det kommer till normer också. Det är ingen hemlighet att jag tycker det finns vissa normer och värderingar som är bättre än andra. Även om de kanske inte juridiskt är olagliga finns det åsikter människor har här när det kommer till människor som kanske inte har den religion som majoritetssamhället har här.

– Man har inte samma kvinnosyn som man har i resten av Stockholm. Man har inte samma syn på homosexuella, jag har flera kompisar som är homosexuella som inte vågar hålla varandra i handen. Det tycker jag är förjävligt.

Ska man som politiker lägga sig i vad människor har för värderingar?

– Det tycker jag definitivt att man som politiker borde göra. Som politiker är man också en makthavare i samhället i stort. Man har en plattform i media och i andra sammanhang och den plattformen ska man definitivt använda för att påverka de normer som gäller.

Blir det inte lite att staten talar om för medborgarna vad de ska tycka istället för tvärtom?

– Nej det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker att alla människor, särskilt när det kommer till sådana här starka och destruktiva normer, har ett ansvar att säga ifrån. Jag menar, jag tycker inte att man ska in med lagstiftande makt och lagstifta om normer. Därför tycker jag att man måste ha starka åsikter i den här typen av frågor.

Du har sagt i tidningsintervjuer att du vill göra Muf mer höger. Vad ska bli mer höger?

– Delvis måste vi våga prata migration och integration på ett sätt som inte bara innebär att säga fri invandring. Vi måste våga prata bidragsnivåer, vi måste våga prata vilka som ska få bidrag. Till exempel föreslog jag på stämman att man ska ha ett system där man tvingas kvalificera in sig i socialbidragssystemet, så att man inte per automatik omfattas av det när man kommer till Sverige. Det fick jag en majoritet med mig på och det är den typen av frågeställningar jag vill jobba för.

Många i Järvafältet lever på bidrag. Förvärrar du inte situationen med minskade bidrag?

– Nej, jag skulle snarare säga att det blir väldigt starka drivkrafter att söka ett jobb.

Och om man inte får ett jobb?

– Ja då får man inga bidrag heller, eller mindre bidrag iallafall.

Och om man inte då har råd med hyran, ska man bli utkastad på gatan? Var vår gränsen?

– Men jag tycker gränsen går… jag tycker snarare vi ska sätta en gräns på hur mycket skattemedel vi ska lägga på bidrag. Jag menar det här är andra människors pengar. I Husby finns det massor av taxichaufförer och undersköterskor som sliter varje dag för att få ihop sin vardag. Varför ska en stor del av deras lön gå till människor som inte vill göra rätt för sig.

Men fortfarande, de människorna som vill göra rätt för sig men som ändå inte får ett jobb?

– Den svenska modellen tar inte hänsyn till människor som är arbetslösa idag. Det har kommit väldigt många till Sverige som inte har samma utbildningsbakgrund som genomsnittssvensken, som definitivt inte kan lika bra svenska och kanske därför inte ska ha samma lägstalöner. Om man bara skär i skatterna och skär i bidragen utan att göra något åt arbetsmarknaden kommer det leda till att människor inte kan ta sig in.

– Där vill jag till exempel att man ska ha en ny anställningsform för långtidsarbetslösa och nyanlända som innebär att det är kraftigt lägre ingångslöner för dom.

Det är lite likt Centerpartiet?

– Centerpartiet har föreslagit att man ska ha en ny anställningsform som parterna sedan får förhandla om. Jag vill att staten ska lagstifta om en låg lägstalön, jag vill gå längre.

Du vill runda fackförbunden?

– Jag vill runda fackförbunden. Fackförbunden tar bara hänsyn till sina egna medlemmar och det är människor som redan har jobb idag.

Vilken fråga skulle du säga är den absolut viktigaste i kommande valrörelse?

– Få in fler utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Även om Benjamin brinner för att andra människor ska komma i arbete är han mer försiktig när det kommer till sig själv. Han skulle kunna kandidera i valet till riksdagen och ha en god chans att bli vald som ledamot, men några sådana planer säger han sig inte ha.

– Om fem år är jag förhoppningsvis fortfarande politiskt engagerad. Det jag har sagt är att jag inte kommer kandidera till riksdagen 2018.

Men om du ska arbeta politiskt, men inte i riksdagen, vad ska du göra då?

– Men jag är väldigt ung. Jag är bara 23, fyller 24 i år. Jag är fortfarande medlem i Muf då, jag kanske sitter kvar som ordförande, vem vet?

Och om tio år, är du minister då?

– Nej, jag vill gärna tillbaka till näringslivet. Jag har jobbat som juniorekonom på SEB, jag vill gärna tillbaka till någon typ av analystjänst.

Vilken är din största politiska förebild?

– Det var en svår fråga. Margret Thatcher kanske, säger han efter att ha funderat en bra stund.

Åkesson pressar Kinberg Batra om att lämna besked. Om du fick bestämma, ska M söka sig mot SD eller blocköverskridande, om vi förutsätter att dagens opinionssiffror blir verklighet?

– Det får vi ytterst se efter valet och vilka partier som finns kvar. Jag tycker i första hand att Alliansen ska gå till val gemensamt och lägga en gemensam alliansbudget så snart som möjligt.

Något riktigt svar på vilken linje Moderaterna ska välja efter valet får vi inte. Mycket lite talar för att Alliansen kan nå en egen majoritet och med SD som vågmästare krävs en bredare förankring av politiska beslut. Det förefaller som att Dousa tycker SD är ungefär lika intressanta att samarbeta med som om de vore socialdemokrater.

– Det sämsta med SD är att det är ett vänsterparti. I flera kommuner höjer de bidragen och skatterna. De förenklar inte för småföretagen, det tycker jag är väldigt allvarligt.

En del uppfattar att du försöker locka tillbaka en del av de gammelmoderater som rört sig mot SD, är det korrekt?

– Det är korrekt uppfattat. Det är ett väldigt viktigt uppdrag för mig att vinna deras förtroende. Politiken är ett nollsummespel, för att moderaterna ska bli större måste vi vinna väljare från andra partier. Tyvärr förlorade vi 350 000 väljare i förra valet, det finns bara ett sätt för Moderaterna att växa, det är helt enkelt att vinna väljarnas förtroende. Där handlar det mycket om att vara ödmjuk också och se de samhällsproblem som Moderaterna inte såg inför valet 2014.

– Det är därför jag vågar prata mer integration och migration.

Det är väldigt stigmatiserat att ens vända sig till människor som röstar SD, det heter att man fiskar i grumliga vatten. Vad tänker du om den kritiken, är du inte rädd att bli anklagad?

– Jag har ett ansvar att Moderaterna ska bli största parti 2018. Jag kommer göra allt som krävs för att vi ska bli det.

Och du bryr dig inte vad Anders Lindberg på Aftonbladet säger?

– Absolut inte, säger Benjamin med ett skratt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag