Benny Fredriksson fick PTSD av mediernas drev – tog sitt liv

Benny Fredriksson. Foto: Frankie Fouganthin
  • Fredag 27 jul 2018 2018-07-27
E-post 429

SVERIGE Teaterchefen Benny Fredriksson tog livet av sig efter att ha blivit utsatt för ett mediedrev där han bland annat anklagades för sexuella trakasserier. Nu berättar hans fru om den svåra tiden som ledde fram till självmordet.

Benny Fredriksson var vd för Kulturhuset Stadsteatern men avgick två dagar efter att Aftonbladet publicerade anklagelser om att han hade en hårdhänt ledarstil, sextrakasserade personal och tvingade en kvinna att göra abort. En utredning som gjordes senare gav inget stöd för att han skulle vara skyldig till sexuella trakasserier, men skadan var redan skedd.

Den 19 mars tog Benny Fredriksson livet av sig på en resa tillsammans med sin familj. I en intervju för den tyska tidningen Die Zeit berättar nu hans fru, Anne Sofie von Otter, att han snabbt blev deprimerad efter sin avgång och gick i terapi. Han hade svårt att sova och att ta sig ur sängen på morgonen, och hade svårt att andas.

På våren bestämde sig familjen för att ta en längre resa utomlands.

– Det hela skulle bli ett stort äventyr, men jag märkte att det inte var bra. Idag tänker jag att kraften som Benny hade, den här energin, som var så utåtriktad – till att skapa saker, lösa problem – att allt det plötsligt vände sig inåt och att det bara handlade om en sak: Vad gjorde jag för fel?, säger Anne Sofie von Otter till Die Zeit, enligt Svenska Dagbladet.

Hustrun uppger att Benny Fredriksson ville vara klar i huvudet och tog därför inga mediciner mot sin depression. Han drabbades av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och mådde allt sämre.

– Han var sjuk, han kunde inte tänka klart längre, överhuvudtaget. Man kallar det PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, det inträffar ungefär tre månader efter en chock, och precis så var det, säger Anne Sofie von Otter.

Till sist orkade Benny Fredriksson inte kämpa längre och tog livet av sig, 58 år gammal. Han lämnade efter sig hustru, barn och barnbarn.

Läs även: Aftonbladet: Domprosten som tystade Thomas Gür ”är ett föredöme för oss alla”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag