Berggren: Pinsamt när regeringens veka coronastrategi avslöjas av Trump

Ann Linde Foto: CTBTO CC BY 2.0
  • Söndag 12 apr 2020 2020-04-12
E-post 3198

Att en amerikansk president kan ha mer rätt om den svenska coronaresponsen än utrikesminister Ann Linde säger egentligen mer om nivån på den svenska regeringen  än det gör om Donald Trump. Sverige har per capita fler döda än USA. I stället för att malligt ifrågasätta Trumps kritik kanske det vore läge att idka självrannsakan, skriver Ronie Berggren.

Det var på en av sina regelbundna presskonferenser om corona-krisen den 7 april som Donald Trump fick en fråga om vad han tyckte om de länder som hade lättare restriktioner än man hade i exempelvis USA?

Trump sa att de flesta länder som först inte trodde på social distansering nu har ändrat sig. Storbritannien är ett sådant exempel. Därefter nämnde han Sverige, som lider omfattande på grund av sin tro på flockimmunitet istället för social distansering.

De svenska motreaktionerna lät sig inte vänta. Den 9 april så intervjuades utrikesminister Ann Linde på CNN om Trumps uttalande:

”Vi hörde just Donald Trump säga att vi har en strategi av ”flockimmunitet” för att bemöta Covid-19. Det är helt falskt. Det är inte den svenska strategin.”

Men den 16 mars så intervjuades statsepidemiolog Anders Tegnell av Aftonbladet, vars ingress löd:

”Storbritannien vill stoppa coronaviruset med hjälp av flockimmunitet. Att en majoritet av invånarna smittas och skapar ett kollektivt skydd kan även bli aktuellt i Sverige. – Vi kommer nog inte att få kontroll på det på något annat sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.”

Det kan så klart hända att Sverige, i likhet med Storbritannien, nu har ändrat strategi. Men man kan inte lasta Donald Trump för att inte hänga med i alla svenska svängar när han spontant svarar på en fråga på en öppen presskonferens.

Ann Linde fortsätter förklara hur Sverige istället för att tvinga rekommenderar folk att stanna hemma. Hon påstår att 90 procent av stockholmarna inte gör sina vanliga påskresor och att det visar att rekommendationer istället för tvång fungerar, och att i Sverige finns en 300-400-årig tradition av tilltro till myndigheter, så förbud behövs överlag inte.

Linde framhåller dock att man infört besöksförbud på äldreboenden.

CNN:s programledare är så klart inte själv kapabel att säga emot, så han tar därför för givet att Trump sprider felaktig information och Ann Linde avslutar med att säga Sverige också vill rädda liv och förhindra spridning.

Den intentionen finns det ingen anledning att misstro, däremot finns det anledning att likt Trump, ifrågasätta konceptets framgång.

Enligt SVT har Sverige i dagsläget 67,5 döda på en miljon invånare. USA har 44,9 döda per miljon invånare. Sverige ligger alltså sämre till än USA, trots att USA är ett land som nästan är lika stort som hela Europa och har tätbebodda storstäder på 10-12 miljoner invånare.

Därtill har skyddet av äldre kollapsat i vår enda riktiga storstad, Stockholm. Besöksförbuden hjälpte inte – dessutom infördes de inte omgående av någon outgrundlig anledning. ”Det är väldigt olyckligt”, blev Anders Tegnells kommentar.

När Ann Linde pratar om svenskars 300-400-åriga tilltro till myndigheter, så nämner hon ingenting om att dagens multikulturella Sverige ser annorlunda ut, med folkgrupper med olika historik av tilltro.

Det finns idag en somalisk invandrargrupp som drabbats hårt av corona, inte för att de saknar information utan för att många av dem inte lyssnar. De tror på det gudomliga ödet, att Gud sänder viruset till vem han vill, den som dör ska dö, och den som lever ska leva, något som somaliska ex-muslismen Mona Walter vittnat om. Därför kan man leva på som vanligt.

I den miljön har Sveriges mjuka rekommendationer inte räckt till.

I stället för att slå bakut mot Trump – som faktiskt bara besvarade en fråga och egentligen inte angrep Sverige – vore det inte bättre att idka åtminstone lite självkritik?

I stället för att grötmyndigt slå sig för bröstet och malligt hävda att det vi gör är rätt och det andra gör är fel – kanske vi borde erkänna att allt inte fungerar och att vi alltid är beredda att omvärdera våra ställningstaganden?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag