Beteendevetare: ”Kepsförbud kan vara diskriminering”

Anna Sjölund, beteendevetare. Foto: svt.se
  • Tisdag 13 mar 2018 2018-03-13
E-post 362

NORRKÖPING Ett antal skolor i Sverige har kepsförbud, men det är något som skulle kunna räknas som diskriminering, enligt beteendevetaren Anna Sjölund.

SVT har gjort en enkätundersökning som visar att var tredje skola i Norrköping har förbud mot att bära keps. Men det är problematiskt, menar beteendevetaren Anna Sjölund som SVT har intervjuat.

– Vi är i år 2018. Så rimligtvis borde den här tanken att man tar av sig hatten för överheten, den borde vara borta idag, säger hon.

Förutom att hänvisa till nuvarande år pekar Sjölund på att vissa elever kan använda kepsen som ett slags hjälpmedel i skolan. En del ungdomar störs av jobbiga ljusintryck vilket kepsen kan sålla bort.

Jämför med glasögon

– Då kan en keps hjälpa till att skärma av. Det finns enormt mycket studier kring det här. Istället för att skolan köper in en skärm så har ju eleven själv med sig sitt hjälpmedel. Så är det ju också väldigt budgetvänligt, säger Anna Sjölund till SVT, och hon gör jämförelsen med att hon själv behöver glasögon för att kunna se rätt.

– Jag har ju glasögon. Det är mitt hjälpmedel. Och hur skulle det bli om vi införde ett glasögonförbud?

Hon menar att då vissa använder kepsen för att lindra sin ”intrycksallergi” skulle ett förbud kunna betraktas som diskriminering.

– Och då hamnar ju frågan om kepsen i ett helt annat sammanhang. Då skulle ett kepsförbud till och med kunna räknas som diskriminering. Det vore intressant att titta på tycker jag.

Ska skolor ha möjlighet att förbjuda keps?
2513 röster (se resultat)

Läs även: Hot och våld ökar i skolorna – nära fördubbling på fem år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag