Bibliotek terroriseras av ungdomsgäng – måste stänga tidigare

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 19 nov 2019 2019-11-19
E-post 2961

BENGTSFORS Biblioteket i Bengtsfors kommer hädanefter att stänga tidigare under vissa dagar. Detta då ett ungdomsgäng har ”tagit över” delar av biblioteket, rapporterar SVT.

Kommunens kultur- och fritidschef Sara Vogel-Rödin säger att ungdomsgänget ägnar sig åt ”uppkäftighet och stök”. Biblioteket används som ett slags fritidsgård, menar hon.

– Vi jobbar med bibliotek här – inte med att ta hand om och styra upp ungdomar, säger hon.

Nu kommer biblioteket att stänga tidigare två dagar i veckan för att markera mot gänget.

– Det är ju inte bra att stänga ned i ett offentligt rum, ett bibliotek som är en av demokratins grundbultar, säger kultur- och fritidschefen.

Men det är inte bara biblioteket som är drabbat av gängets härjningar. SVT uppger att Bengtsfors har utsatts för omfattande skadegörelse under de senaste månaderna. Enligt polisen är det ett tiotal killar i 15-årsåldern som gör sig skyldiga till detta.

– Man har av tradition här en vana att man säger till när man ser att människor beter sig fel. När man har gjort det i de här fallen möts man av ett uppträdande som man kanske inte riktigt är van vid i lilla Bengtsfors, säger kommunpolisen Peter Torstensson till SVT.

Tidigare har fritidsgården hållit stängt efter att ungdomsgänget riktat hot mot personalen. Nu har det lagts förslag till kommunstyrelsen om att öka öppettiderna på fritidsgården, samt att anställa trygghetsvärdar.

Läs också:

Bibliotekarier larmar om hot, våld, sexuella trakasserier och öppen droghandel

Morgan Johanssons viskning under invandringsdebatten: ”För mig spelar det ingen roll”

Heberlein: Sluta sticka offerkoftor åt kriminella ungdomar

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag