Biden frias men sågas i rapport

Foto: Public Domain
  • Fredag 9 feb 2024 2024-02-09
E-post 0

USA:s tidigare president Donald Trump har åtalats för hur han hanterat hemliga dokument, som återfanns på hans fastighet Mar-a-Lago i Florida. Den sittande presidenten Joe Biden frias däremot från liknande brott – men en av motiveringarna bakom friandet är katastrofal för presidenten, då det handlar om presidentens bristande kognitiva förmågor.

Utredaren Robert Hur skriver nämligen i rapporten att ett viktigt skäl till att inte väcka åtal är att en jury skulle betrakta presidenten som en ”välmenande äldre man med dåligt minne”.

Rapporten tar dessutom upp hur Biden under förhören har haft svårt att komma ihåg viktiga saker från sitt liv, som vilka år han var vicepresident och när hans son Beu avled.

På en pressträff natten mellan torsdag och fredag var Biden särskilt upprörd över det sista påståendet.

– Hur i helvete vågar han göra så? sade Biden, som hävdade att hans avlidne son ständigt är i hans tankar och att han inte glömt vilket datum han dog.

– Jag är välmenande, och jag är en äldre man, och jag vet vad fan jag gör. Som president har jag fått det här landet på fötter, sa Biden vidare.

Den amerikanska allmänheten har emellertid under de senaste åren fått flera exempel på hur dåligt minne den 81-årige Biden har under officiella framträdanden där han blandat ihop personer, årtal och roller.

Nyligen blandade han exempelvis ihop Frankrikes sittande president Emmanuel Macron med Francois Mitterand, fransk president mellan 1981 och 1995 som avled 1996.

Under nattens pressträff gjorde han det dessutom igen, då han påstod att Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi var president i Mexiko.

”Han gjorde precis det misstag som hans stab vill att han undviker när hans mentala skärpa har ifrågasatts”, skrev liberala The New York Times politiska reporter Peter Baker.

Tidningen hävdar även att ”ett flertal medarbetare inom Demokraterna har skrivit panikslagna meddelanden om hur presskonferensen gick”.

Biden utreddes för att känsliga dokument om interna säkerhetsfrågor i USA och utrikespolitiskt innehåll om Afghanistan hanterades felaktigt.

I november 2022 påträffades dokument på en tankesmedja där Biden tidigare varit hedersprofessor. Två månader senare hittades nya dokument i Bidens bostad i Delaware.

Läs även: Väljardomen: Biden för gammal för att fortsätta

Läs även: Hemligstämplade dokument hittade på Bidens kontor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag