Bidragsfuskare flyr från Eskilstuna efter att ha blivit påkomna

Rådhuset i Eskilstuna. Bild: Sniper Zeta/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 6 mar 2023 2023-03-06
E-post 0

Ett 15-tal familjer som försökt fuska med bidrag har flyttat från Eskilstuna efter att ha blivit påkomna, uppger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, till SVT Nyheter Sörmland.

– Vi ser många som flyttar till andra kommuner och fortsätter med sina brottsliga handlingar, säger han till SVT.

Sedan ett par år tillbaka har Eskilstuna kommun etablerat en permanent särskild grupp som arbetar mot bidragsfusk i kommunen. I mars förra året hade tolv polisanmälningar upprättats, av vilka ett fall lett till åtal mot en man som misstänktes ha fuskat till sig 118 000 kronor i försörjningsstöd.

Läs även: Ny myndighet ska bekämpa bidragsfusket

Ett annat fall slutat med ett så kallat strafföreläggande, då den misstänkte erkänner brott, slipper rättegång och accepterar ett bötesstraff. Det fallet handlade om en kvinna som beviljas försörjningsstöd på totalt 17 307 kronor under 2020, samtidigt som hon fått lön från två olika arbetsgivare.

–  Inom socialtjänsten har vi tidigare inte haft någon som kontrollerar det här. Det har funnits en tillit på välfärdssystemet om att de som söker försörjningsstöd är de som har rätt till det. Det kanske är ett naivt tankesätt men det blev samtidigt startskottet för att bilda en grupp som ser var pengarna går någonstans, sade den särskilda gruppens teamledare Simon Brunner till SVT.

Under 2022 har fem personer dömts för bidragsbrott i Eskilstuna. I ett fall fick en man i 55-årsåldern ut 152 000 kronor i bidrag, samtidigt som han fick ut 300 000 kronor i lön.

Det mest anmärkningsvärda fallet under 2022 var emellertid ett ärende där fem familjer i samma släkt misstänks för att ha hjälpt varandra med bidragsbrott, en misstänkt brottslighet som ska ha pågått under flera års tid.

– Det var ganska omfattande. Strukturerat och systematiskt fuskande, berättar Magnus Minh Gustafsson för SVT.

Ärendet har polisanmälts av kommunen, men något åtal har ännu inte väckts. Samtliga fem familjer har flyttat från Eskilstuna. Sammanlagt handlar det om omkring femton familjer som har flyttat från Eskilstuna efter att ha blivit påkomna med bidragsbrott.

– Exakt hur många, det vet jag inte. Men jag har ett 15-tal familjer där jag med säkerhet vet att orsaken till att man flyttar från Eskilstuna är att man blivit påkommen med välfärdsbrott, säger Minh Gustafsson, som säger att uppgifterna kommer från personerna själva.

– De berättar själva att de flyttar för att det blev jobbigt, säger Minh Gustafsson.

Familjerna i fråga har flyttat till grannkommuner till Eskilstuna samt kranskommuner till Stockholm, och Eskilstuna kommun har kontaktat de nya kommunerna för att varna dem om deras nya invånare.

– Det är en del i vårt arbete. Vi önskar att fler kommuner ringde till oss och varnade oss, säger Minh Gustafsson.

De fem fällande domarna år 2022 har lett till att 360 000 i felaktigt utbetalda bidrag har betalats tillbaks. Men sammanlagd tror man att minst tio procent av alla bidrag är felaktigt utbetalda, vilket skulle innebära omkring 20 miljoner kronor om året.

– Jag tror det finns goda skäl att anta att vi ligger högre än tio procent. Utifrån de resultat vi har, så hittar vi väldigt många och det ger ju en indikation om att det är högre, säger Magnus Minh Gustafsson.

Läs även: MP: Höj bidragen i takt med inflationen

Läs även: Hustrumisshandlare ljög om medborgarskap och fick närmare 300 000 kronor i bidrag – slipper straff

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag