Bildt kritiseras av riksdagsledamot för påstående – ”Det är högst oansvarigt”

Carl Bildt ute på hal is. Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Torsdag 20 mar 2014 2014-03-20
E-post 0

FAKTAKOLL Nyheter Idag kan nu avslöja att utrikesminister Carl Bildt högst sannolikt uppgav felaktig information när vi pressade honom om händelsen i Ukraina där chefen för statstelevisionen blev misshandlad. Nu får Carl Bildt allvarlig kritik från en riksdagsledamot.

I gårdagens intervju med utrikesminister Carl Bildt påstod han att åtal skulle vara väckt med bakgrund av den händelse där chefen för Ukrainas statstelevision, Aleksandr Panteleymonov,  blev misshandlad av en parlamentsledamot från det högerextrema regeringspartiet Svoboda. Parlamentsledamoten som deltar i misshandeln ifråga, Igor Miroshnynchenko, är även medlem i en parlamentarisk grupp för yttrandefrihet. Det kommenterade Carl Bildt till Nyheter Idag såhär:

– Det finns ju många galningar som springer omkring där, det var väl en sådan.

När Nyheter Idag sedan pressar Bildt om att Svoboda sitter i regeringsställning med ministerposter, svarar Bildt såhär:

– Han satt ju inte i regeringsställning på något sätt.

Nyheter Idag uppfattar Bildts svar som att han enbart kan syfta på parlamentsledamoten Igor Miroshnynchenko, men när vi kontaktar Bildts pressekreterare för att få klarhet i vem Bildt åsyftar med ”han”, får vi följande svar via sms:

”Svar dröjde då jag försökte men inte lyckades få fram vem hos det ukrainska riksåklagarämbetet som har ärendet. Inte heller upp till svenska UD att bekräfta. Jag råder dig att kontakta riksåklagaren direkt.”

Inga rapporter om att åtal ska vara väckt

”Åklagarmyndigheten har inlett en utredning om möjlig ’huliganism’ och ’förhindrande av journalister att utföra sitt arbete'”, skriver Michael Winiarski i nätupplagan för Dagens Nyheter. När Nyheter Idag faktakollar med flera medier hittar vi inga uppgifter om att åtal ska vara väckt. De uppgifter som står att finna är att åklagarmyndigheten däremot inlett en utredning. Detta kritiseras kraftigt i Ukraina då riksåklagaren själv är en före detta medlem i Svoboda.

Under gårdagens intervju med Carl Bildt lät det däremot annorlunda. När Nyheter Idag pressade Bildt om händelsen där Aleksandr Panteleymonov blev misshandlad påstod Bildt att åtal redan var väckt.

– Jadå. Och han är nu åtalad av en allmän åklagare så det tar ju rättsväsendet hand om såvitt jag förstår, uppgav Carl Bildt igår till Nyheter Idag.

När Bildt sedermera blir konfronterad med att riksåklagaren (”statsåklagaren” användes som begrepp i intervjun) själv är en svobodakille lät det såhär:

– Det vet jag inte. Men statsåklagaren har i varje fall tagit tag i det, det är det jag vet. Statsåklagaren har tagit tag i det och han är föremål för åtal.

Bildt möter skarp kritik för sin hållning gentemot Ukraina

– Det är allvarligt att Bildt känner sig betryggad med att en före detta Svobodamedlem ska utreda en annan Svobodamedlem, detta i ett av Europas mest korrupta länder, säger Julia Kronlid (SD) till Nyheter Idag. Kronlid är utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och var senast idag på en föredragning med Utrikesdepartementet där frågan om Ukraina diskuterades. Men kritiken från Kronlid slutar inte där.

– Det är högst oansvarigt att Carl Bildt påstår att åtal är väckt, när det inte finns någon information som kan bekräfta det. Tvärtom, kritik haglar mot att riksåklagaren är jävig. Vad jag förstår från vad Utrikesdepartementet förklarar ska parlamentsledamöter i Ukraina ha någon form av åtalsimmunitet; detta bör rimligen Carl Bildt känna till.

Angreppet mot Panteleymonov fördöms av företrädare för grupper inom medborgarrättsrörelsen och media. Bland flera kritiker återfinns Amnesty internationals Ukrainaexpert som är djupt bekymrad över händelsen. Läs mer om detta i vår översatta artikel från RT.com.

I videon nedan ser vi hur den hästsvansprydde svobodamedlemmen samt medlemmen av en ”parlamentarisk grupp för yttrandefrihet”, Igor Miroshnynchenko, misshandlar chefen för Ukrainas statstelevision och tvingar honom att skriva under en avskedsansökan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag