Billström (M) hyllar bidragsstoppet till Ibn Rushd i Göteborg – M i hans hemstad sade ja

Tobias Billström (M) Foto: Fredrik Wennerlund, pressbild/Twitter
  • Tisdag 23 feb 2021 2021-02-23
E-post 74

MALMÖ I Göteborg är Moderaterna med och stoppar de kommunala bidragen till skandalomsusade studieförbundet Ibn Rushd. Något som toppmoderaten Tobias Billström hyllar på Twitter där han också passar på att ge partier som vill ge bidrag en rejäl känga. ”Ulv i fårakläder”, kallar han Vänsterpartiet. Samtidigt sade Malmö kommun förra året ja till bidrag – med stöd av Billströms Malmömoderater. Nu ska Malmömoderaterna lägga om sin politik kan Nyheter Idag berätta.

Islamiska studieförbundet Ibn Rushd ser ut att snuvas på totalt 858 103 kronor i bidrag från Göteborgs kommun vid tisdagens möte i socialnämnden. En majoritet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och lokala partiet Demokraterna ser ut att få en majoritet för att vrida om bidragskranen efter en granskningsrapport.

Granskningsrapporten, som Nyheter Idag har rapporterat om, visar på ekonomiska oklarheter men har också blottlagt demokratiska problem och märklig verksamhet i många av Ibn Rushds 23 medlemsföreningar.

Läs mer: Du betalar: Kurser i islamisk ”business” och giftermål – hit går skandalförbundets Ibn Rushds bidrag

Stödet för Ibn Rushd har främst kommit från Vänsterpartiet och dess starke man i Göteborg Daniel Bernmar som kallar kritiken mot Ibn Rushd för ”djupt rasistisk” och menar att det är en ”kampanj”.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare och riksdagsledamot för Malmö, sågar Vänsterpartiet på Twitter och tycker att det ”hamnar på fel sida”.

”Bra beslut av det lokala styret med Moderaterna i spetsen. Att Vänsterpartiet hamnar på fel sida i kampen mot kvinnoförtryck och förlegade värderingar var däremot helt väntat. Ulv i fårakläder”, skriver Billström.

 

Men så sent som förra våren, 28 april 2020, var det Billströms egna Malmömoderater som – för att använda Billströms ord – ”hamnade på fel sida”. Då ställde sig M tillsammans med alla andra partier i nämnden utom SD (KD finns inte representerade i nämnden), de har inge bakom kulturnämndens förslag att ge Ibn Rushd 799 887 kronor i bidrag. Totalt beslutade kulturnämnden – med Malmömoderaternas stöd – om att dela ut 18,4 miljoner kronor i bidrag till studieförbunden.

SD lade in en reservation där man menar att Ibn Rushd inte borde få några pengar alls samt att man borde minska på pengar till studieförbunden.

I årets budget har Moderaterna i Malmö helt lagt om sin politik när det gäller studieförbunden uppger Aron Regnéll, politisk sekreterare.

– Vi vill avskaffa bidragen för alla studieförbund och i stället använda motsvarande pengar inom barn- och ungdomsverksamheten. Det är vår politik nu, säger han.

Det innebär ett stopp för bidragsmiljonerna till Ibn Rushd. Men även Socialdemokraternas samarbetsförbund ABF (5 miljoner i bidrag 2020) skulle bli hårt stympade.

Har ni ändrat politik?

– Ja, det är den politik vi går fram med i vår budget för 2021. Vi vill inte ge några pengar till studieförbunden, säger Aron Regnéll.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om en annan kommun där Moderaterna sitter med i kommunstyret – Östersund – där Ibn Rushd fortsatt att få bidrag.

Läs även: Ibn Rushd får kommunalt bidrag i Östersund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag