Biståndsminister Peter Eriksson (MP) besökte Palestina – träffade premiärminister som hyllat terrorister

Foto: PA
  • Torsdag 17 okt 2019 2019-10-17
E-post 1161

ISRAEL Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) träffade på onsdagen Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh under sitt besök i Mellanöstern. Shtayyeh, som tillträdde i mars, har tidigare gjort flera kontroversiella uttalanden och har enligt Palestinian Media Watch bland annat hyllat terroristen bakom attacken i OS-byn i München 1972.

Biståndsminister Peter Eriksson besöker under sex dagar Libanon, Jordanien, Palestina samt Israel.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh som Peter Eriksson träffade på onsdagen är den högste politiker som Eriksson träffar på sin resa. När han träffade Shtayyeh mötte Eriksson också representanter för FN och internationella biståndsaktörer.

”Samtalen kommer bland annat att utgöra en del i förberedelserna för en ny biståndsstrategi för Palestina”, skriver regeringen på sin hemsida.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh utsågs i mars i år och har länge varit en nära allierad till den palestinske presidenten Abbas.

Shtayyeh har gjort flera kontroversiella uttalanden genom åren och bland annat hyllat terroristledare – något som Tobias Petersson och tankesmedjan Perspektiv På Israel var först att uppmärksamma.

Vid en årlig ceremoni 2012 refererade Shtayyeh till Abu Iyad (Salah Khalaf) och andra terrorister som ”martyrer”. Abu Iyad låg bakom terrorattacken i München 1972 då elva israeliska idrottsmän mördades.

Shtayyeh har enligt granskningssajten Palestinian Media Watch hotat med att om USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem innebär det slutet för en tvåstatslösning och slutet för alla framtida förhandlingar.

Shtayyeh har under lång tid varit framstående inom regeringspartiet Fatah i Palestina och har vid olika tillfällen fört partiets talan. Bland annat uttalade han 2017 att Fatah inte erkänner Israel.

Fatah är systerparti till Socialdemokraterna i Sverige.

I Israel träffar inte Peter Eriksson någon minister eller företrädare för den israeliska regeringen enligt regeringens hemsida. I stället ska Eriksson träffa israeliska civilsamhällesorganisationer för samtal om frågor som rör Israel/Palestinakonflikten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag