Björklund beredd att släppa fram en S-ledd regering

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 Nov 2018 2018-11-29
E-post 214

STOCKHOLM På en pressträff under torsdagen meddelade Jan Björklund (L) att hans parti gör gemensam sak med Centerpartiet och ställer en rad politiska krav för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister nästa vecka.

På pressträffen i riksdagen pratade Jan Björklund om regeringsfrågan och hans partis mål är att lösa den frågan utan att ge Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna någon makt över stora beslut. Han lämnade då ett liknande besked som Allianskollegan Annie Lööf tidigare i veckan.

Läs mer: Lööf öppnar för Löfven – får frågan om hon ska äta sko

– Om Socialdemokraterna är beredda att göra en rejäl högersväng, i framför allt den ekonomiska politiken, så är Liberalerna beredda att möta det, sade Björklund.

– Liberalerna kommer inte att ingå i en S-ledd regering, men om Socialdemokraterna uppfyller högt ställda krav på att genomföra liberala strukturreformer i Sverige, så är Liberalerna beredda att dels släppa fram en socialdemokratisk regering och dels också ingå i ett budgetsamarbete i första hand nu för kommande år, 2019.

På pressträffen ville inte Björklund berätta exakt vilka kraven är, men det handlar bland annat om sänkta skatter och reformer för bostads- och arbetsmarknaden. Liksom Annie Lööf kommer han att lämna över en lista med krav till Stefan Löfven, och det kommer att ske under fredagen.

Björklund berättade också att hans parti inte är enigt om det beslut som nu tagits. Ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson är en av de högt uppsatta partiföreträdarna som röstade emot.

– Vi behöver hitta en väg som enar partiet och det gör vi inte som ett samarbetsparti till Socialdemokraterna, säger han till Sveriges Radio.

Mats Persson är orolig för att Liberalerna i och med detta beslut kan åka ur riksdagen.

– Vi har idag ett väldigt lågt väljarstöd och ökade inte i årets val, därför behöver vi utveckla vår politik och det gör vi inte med hjälp av Socialdemokraterna, säger han.

Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson, som har bakgrund i dåvarande Folkpartiet, kommenterade Björklunds besked på Facebook.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag