Björklund vill ha ”fempartiregering med Alliansen och S” enligt debattartikel i Aftonbladet

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 158

Liberalerna säger ett definitivt nej till alla regeringsalternativ som kräver stöd av SD. Istället föreslår Jan Björklund att Allianspartierna bildar regering med Socialdemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet.

I en debattartikel i Aftonbladet, som publicerades samtidigt som Jan Björklunds presskonferens, förklarar Liberalernas partiledare varför man inte kommer släppa fram en konservativ regering med M och KD. Björklund pekar på att den senaste mandatperiodens svaga rödgröna regering gett Vänsterpartiet ett stort inflytande, och menar att en ny regering istället ”behöver vara handlingskraftig för att ta tag i de samhällsutmaningar som Sverige står inför”.

Läs även: Björklund vänder Kristersson ryggen – vill se blocköverskridande samarbete

Som exempel på områden som behöver handlingskraftiga reformer nämner Björklund skatter, bostäder och utbildning. Björklund menar också att den kommande regeringen måste ”vara en garant för fortsatt frihet, tolerans och öppenhet, det handlar till exempel om Sveriges engagemang i det europeiska samarbetet”.

Björklund skriver att valet skapade ett parlamentariskt läge som ”saknar motstycke i modern politisk historia”, och att Liberalerna ”står fast vid det som vi gått till val på; [sic] en alliansregering, vid behov med stöd över blockgränsen och som ger minimalt inflytande till SD och V”.

Björklund menar att ”det krävs tålamod och ansvarstagande” för att få till en stabil regering, och anser att Ulf Kristersson ännu inte uttömt alla möjlighet. En av möjligheterna som Björklund föreslår är en regering med Allianspartierna och Socialdemokraterna. En annan är att Sverige följer Tysklands exempel, och låter de största partierna S och M bilda en regering.

Björklund pekar också på att om MP ansluter sig till Alliansen, kommer de utgöra största block och kan därmed tvinga fram ett stöd från Löfven och Sjöstedt på grund av deras tidigare krav på att största block ska få regera. En förlängning av Decemberöverenskommelsen men med en blågrön regering istället för en rödgrön med andra ord.

Björklund skriver också att Kristerssons förslag om att Alliansen, eller ”ett eller några partier i Alliansen” ska bilda regering med stöd av SD inte är intressant, samt att L kommer rösta mot en M/KD-regering om en sådan föreslås. Istället vill Björklund alltså ha ”en Alliansregering, med blocköverskridande samarbete och som håller SD utanför inflytande”.

På presskonferensen som ägde rum samtidigt som debattartikeln publicerades inskärpte Björklund hur viktigt det är för L att SD hålls utanför alla former av inflytande.

– Liberalerna kommer inte sitta i en regering som erfordrar sannolikt ganska snart ett samarbete med Sverigedemokraterna, sade Björklund.

– Det vore en svag regering och det vore dåligt för Sverige. Det riskerar även leda till ett starkt inflytande till Sverigedemokraterna.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag