Björn Söder sparkas ut ur SD-toppen efter sin kritik mot partikollegorna

Björn Söder (t.h) sparkas ut ur SD:s inre krets. Enligt partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, för att han förlorat sin "naturliga roll" i partiets verkställande utskott. Foto: Wikipedia
  • Söndag 29 Nov 2015 2015-11-29
E-post 134

INRIKES Björn Söder sparkas efter fjorton år ut ur Sverigedemokraternas verkställande utskott (VU). Petningen av den 39-årige riksdagspolitikern kommer efter en lång och infekterad konflikt där han bland annat motsatt sig en maktkoncentration runt partiets toppskikt, skriver Aftonbladet.

I januari i år förlorade Söder efter nästan tio år på posten sin roll som partisekreterare. Han har förut även varit gruppledare i riksdagen för partiet, en post som numera innehas av Mattias Karlsson.

När partiets nya styrelse, bara en dag efter att den valts vid partiets landsdagar, under söndagen beslutade om att peta Söder från VU tolkas det därför som ännu ett steg för att manövrera bort honom från inflytande över partiet.

”De fyras gäng”

Björn Söder ingick tidigare i den grupp i partiets absoluta toppskikt som burit det inofficiella namnet ”de fyras gäng”. Förutom Söder utgjordes gruppen av partiledare Jimmie Åkesson, partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson samt partisekreterare Richard Jomshof. De fyra träffades i Lund under 90-talet under sin studietid där och blev då nära vänner. De gick alla med i Sverigedemokraterna och har tillsammans tagit över partiets toppositioner.

I valet 2010 stod Söder på andra plats på Sverigedemokraternas valsedel för val till riksdagen, efter Åkesson. Sedan dess har det skurit sig mellan Söder och de övriga tre i partitoppen och konflikten tycks ha blivit allt mer svårhanterlig. I synnerhet är det Karlsson och Söder som uppges ha haft svårt för att komma överens.

Utmanade om makten

Under våren när uteslutningarna av dåvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och SD:s ordförande för Stockholms stad William Hahne, tillika vice ordförande för SDU, diskuterades inom partiet motsatte sig Söder uteslutningarna. Istället tyckte han att det räckte med att varna de båda SDU-profilerna. Även Sven-Olof Sällström, tidigare ekonomiskpolitisk talesman för partiet, ville stoppa uteslutningarna, skrev bland annat DN då.

Under landsdagarna blev Söders konflikt med de övriga i partitoppen återigen tydlig. Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof ville slopa förste och andre vice ordförande-posterna och istället låta partiledaren ha möjlighet att, vid behov, utse sin ställföreträdare.

Men Söder var en av dem som gick upp i talarstolen och argumenterade emot den idén och fick resten av partiet med sig. Systemet med förste och andre vice ordförande blir alltså kvar och innebär att medlemmarna även fortsättningsvis har rätt att utse vem som ska leda partiet i partiledarens frånvaro.

– Jag är givetvis nöjd med resultatet och att landsdagarna väljer att behålla sina demokratiska möjligheter att utse vilka som ska gå in i och ansvara för partiorganisation i partiordförandens frånvaro, kommenterade Söder efter omröstningen.

Inför landsdagarna hade Söder dessutom, tillsammans med den tidigare SD-ledaren Mikael Jansson och tidigare partisekreteraren David Lång, meddelat att de ”står till förfogande till samtliga poster i partiet”. Beskedet tolkades som att de tre utmanade Åkesson, Karlsson och Jomshof om makten i partiet.

Åkesson hänvisar till Karlsson

Efter att Söder idag sparkats ut ur VU väljer Jimmie Åkesson att hänvisa alla mediefrågor till Karlsson. Karlsson försöker i sin tur avdramatisera att Söder nu inte längre sitter med i det verkställande utskottet.

– Partistyrelsens majoritet gjorde bedömningen att Björn inte längre hade en lika naturlig roll i VU som han har haft tidigare. Dels för att VU:s roll ska bli mer politisk, men dels för att Björn tidigare har suttit som administrativt och organisatoriskt ansvarig i rollen som partisekreterare, säger han till Aftonbladet.

Söder: Jag saknar kompetens

Söder är utbildad civilingenjör inom kemiteknik och har tidigare arbetat på bland annat Unilever och Skånemejerier innan han blev politiker på heltid. Det, och fjorton års erfarenhet från VU, tycks däremot inte räcka för att sitta kvar.

– Det är uppenbarligen så att den kompetens som jag besitter inte är tillräcklig för att sitta i det verkställande utskottet, kommenterar Söder petningen av honom.

– Samtidigt är det glädjande att det finns andra som uppfyller de krav som ställs.

Medan Söder petas ur VU kommer riksdagsledamöterna Julia Kronlid, Paula Bieler, Oscar Sjöstedt och Aron Emilsson att ta plats i utskottet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag