”Blåbruna blocket vill tvinga bort Strandhäll”

Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Torsdag 16 maj 2019 2019-05-16
E-post 570

Moderaterna har förklarat misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och de har fått stöd från både KD och SD. Från socialdemokratiskt håll skjuts det nu moteld mot det borgerliga initiativet. ”Klarar man inte sakdebatten kan man ju alltid leka med misstroendevapnet istället”, skriver LO:s politiske sekreterare Mats Eriksson på Twitter.

Det hettar till i riksdagen efter att moderatledaren Ulf Kristersson deklarerat misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) under torsdagen. Bakgrunden är en infekterad affär om Försäkringskassan och den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler som fick sparken. Kritiker menar att Strandhäll använde Begler som en syndabock för egna tillkortakommanden.

– Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat. Från Moderaternas sida yrkar vi enligt reglerna om misstroendeförklaring att riksdagen ska förklara att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, sade Kristersson.

”Nya blåbruna blocket vill tvinga bort Strandhäll”

Om en majoritet av riksdagens ledamöter ställer sig bakom misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer hon tvingas avgå som minister. Därmed hänger avgörandet på mittenpartierna C och L – partier som ingår i den socialdemokratiskt ledda regeringen.

I sociala medier går flera S-märkta debattörer ut till Strandhälls försvar. En av dem är Mats Erikson på LO med bakgrund inom Socialdemokraterna. ”Klart det nya blåbruna blocket i riksdagen vill tvinga bort Strandhäll. Hon hör nu till deras jobbigaste motståndare. Klarar man inte sakdebatten kan man ju alltid leka med misstroendevapnet istället”, skriver han på Twitter.

Även Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg kommenterar saken på Twitter. Om Strandhäll tvingas lämna väntar ett nytt ”politiskt läge”, skriver han. I en annan tweet påminner han att ”högern” lyckades få bort Anders Ygeman och att man inte ska ”underskatta det maskineri som nu drar igång”.

”Far med osanning och missbrukar sin position”

I ett Facebookinlägg berättar moderatledaren Ulf Kristersson om varför misstroendevotumet mot Strandhälls nu väcks. ”Sverige kan inte ha ett statsråd som far med osanning och missbrukar sin position”, skriver han bland annat och redogör för alla turer med Strandhäll, Begler och Försäkringskassan.

”Allt talar för att Annika Strandhäll har avsatt en generaldirektör av politiska skäl. Det är ett agerande som undergräver integriteten och oberoendet hos våra myndigheter. Därefter har hon inte hållit sig till sanningen när det ska förklaras. Det är sådant som sker i länder som Sverige på goda grunder brukar kritisera”, summerar Kristersson.

Nedan kan du ta del av hela inlägget från Ulf Kristersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag