Blågula väljare sågar kriminalpolitiken

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 18 jul 2023 2023-07-18
E-post

Bara var femte väljare tycker regeringen gör ett bra jobb med att vända utvecklingen med skjutvapenvåldet, enligt en undersökning från SvD/Novus. Bland de väljare som röstat på de blågula partierna tycker mindre än hälften att regeringen gör ett bra jobb på området enligt undersökningen.

– Många sverigedemokratiska väljare känner att de inte sett tillräckliga förbättringar, varken under Allianspartiernas tid eller Socialdemokraternas, och inte heller under den sittande regeringen, säger Novus chef Torbjörn Sjöström till SvD.

Moderata riksdagsledamoten Louise Meijer, som även är ledamot i justitieutskottet, menar emellertid att väljarna kommer bli mer nöjda i takt med att det blågula blockets reformer börjar få effekt senare under mandatperioden.

– Jag skulle säga att det snarare är ett uttryck för att man skulle vilja se att det går snabbare. Sverige har allvarliga problem. Jag tror att stödet för regeringens politik kommer att öka samtidigt som reformerna som vi nu genomför visar effekt, säger hon.

Samtidigt är väljarna från M och SD inte helt ense om vad det är som behöver göras, enligt undersökningen. Exempelvis anser 81 procent av SD:s väljare att invandringen är den viktigaste faktorn bakom gängkriminaliteten, medan bara 49 procent av M-väljarna håller med om det.

– Det här är kärnan i konflikten mellan regeringen och stödpartiet SD. Kopplingen mellan brottslighet, samhällsproblem och invandringen har varit en förenande kraft bland Sverigedemokraternas väljare, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen gjordes i Novus Sverigepanel med 1089 respondenter i åldrarna 18 till 84 år mellan 15 och 20 juni.

Läs även: Kriminalvårdschef kräver sänkta straff och fler permissioner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag