Blekinge har fått sin första minaret: ”De kan integrera sig snabbare”

Foto: Flickr
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 1250

KARLSKRONA Uppförandet av Blekinges första minaret kommer bidra till en snabbare anpassning och integrering av människor som kommit till Sverige från krigsdrabbade länder, det menar Islamiska Kulturföreningens vice ordförande Mulo Djopa.
– Nu när de ser minareten ser de att det fungerar likadant i Sverige som i de krigshärjade länder de flytt från. De kan anpassa sig och integrera sig snabbare genom att dom kan utöva sin tro som de bär med sig överallt, säger Mulo Djopa.

Blekinge har fått sin första minaret. Den reser sig 17,5 meter över jorden och är belägen i området Kungsmarken i Karlskrona. En gång i veckan kommer det att ske böneutrop från minareten. Det uppger SVT Blekinge.

Det är Islamiska Kulturföreningen som samlat in pengar och byggt minareten.

Mulo Djopa är vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen. Han berättar att minareten kostat 170 000 kronor att uppföra. Djopa har bland annat knackat dörr i området för att kunna finansiera bygget. Nästa steg för föreningen är att bygga en entré till moskén, som ursprungligen var en gymnastiksal.

Enligt Mulo Djopa kommer minareten bidra till en snabbare anpassning och integrering av människor som flytt från krigsdrabbade länder till Sverige.

– Alla är så tacksamma och glada. Nu när de ser minareten ser de att det fungerar likadant i Sverige som i de krigshärjade länder de flytt från. De kan anpassa sig och integrera sig snabbare genom att dom kan utöva sin tro som de bär med sig överallt, säger Mulo Djopa till SVT Blekinge.

Minareten kommer inte ropa ut böner fem gånger om dagen, sju dagar i veckan. Enligt Djopa är inte vårt samhälle förberett för det. Det kommer endast vara tal om böneutrop varje fredag, under fredagsbönen. Det kommer installeras en högtalare i minareten och utropet kommer endast att höras i området, enligt Djopa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag