Blev arg när kollegan sa att islam inte är en fredlig religion – Sköt ihjäl 14 i massaker

Syed Farook och hans fru sköts ihjäl av polisen efter terrordramat. Foto: Youtube/Polisen
  • Fredag 4 Dec 2015 2015-12-04
E-post 4335

KALIFORNIEN Onsdagens massaker i Los Angeles-förorten San Bernardino, då 14 människor sköts ihjäl, kan ha varit ett islamistiskt terrordåd. Det uppger den federala polismyndigheten FBI som utreder massakern och de djupt religiösa gärningsmännen Syed Farook och Tashfeen Malik.

28-årige Syed Farook och hans fru Tashfeen Malik uppges ha levt ett framgångsrikt liv med jobb, bra inkomst och en nyfödd dotter i den etniskt blandade förorten San Bernardino. Farook gick dagligen till moskén för att be och paret var djupt troende muslimer. Men i hemlighet samlade de samtidigt på sig ett gediget vapenlager och tillverkade bomber i hemmet.

I onsdags förmiddag, under en fest med Farooks kollegor, tog paret med sig flera skjutvapen till festen och slaktade brutalt de övriga festdeltagarna. Dramat fortsatte i flera timmar, först drygt fyra timmar senare sköts de båda svartklädda gärningsmännen ihjäl av polisen i en eldstrid knappt tre kilometer från festplatsen.

I samband med det misstänkta terrordramat lämnade paret även efter sig minst en bomb som dock aldrig detonerade som planerat. Bomben togs senare om hand av polisens bombexperter.

Parets religiösa bakgrund, och det faktum att det framkommit att de haft kontakt med muslimska extremister, gör att FBI nu misstänker att massakern kan ha varit ett islamistiskt terrordåd, rapporterar AP.

Den lokala polisen är däremot försiktig med att vilja dra förhastade slutsatser om gärningsmännens motiv och säger att det kan ha varit någon arbetsrelaterad eller personlig konflikt som utlöste blodbadet, eller en kombination av det och ett religiöst motiv.

För två veckor sedan uppges Farook ha haft en hetsig diskussion på sin arbetsplats med sin kollega Nicholas Thalasinos som är en så kallad messiansk jude, det vill säga en jude som konverterat till kristendomen. Thalasinos ska då ha sagt att islam inte är en fredlig religion, varpå Farook blev arg och hävdade att amerikaner inte förstår sig på islam.

Thalasinos väninna Kuuleme Stephens pratade i telefon med honom efter diskussionen på arbetsplatsen, men hon trodde inte då att dispyten skulle utvecklas till några våldsamheter, säger hon till AP.

I onsdags var Thalasinos en av dem som sköts ihjäl på festen.

Syed Farook föddes i Kalifornien sommaren 1987 till föräldrar som invandrat till USA från Pakistan. Han uppges ha haft en stökig uppväxt med en pappa som anmälts för misshandel av Farooks mamma.

Totalt omkom 16 personer i onsdagens massaker, inklusive de två gärningsmännen, och ytterligare 23 skadades varav två poliser. För två av de skadade var tillståndet under torsdagen kritiskt.

Se även:
Flera döda i nytt skottdrama i USA – Mobilvideon fångade den massiva eldstriden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag