Blev Sveriges sämsta skolkommun – skyller på invandringen

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Onsdag 21 nov 2018 2018-11-21
E-post 403

FAGERSTA När Lärarförbundet nyligen korade årets Bästa skolkommun hamnade Vellinge i topp och Fagersta sist i rangordningen. Enligt Marino Wallsten, kommunalråd (S) i Fagersta, beror bottenplaceringen på att hans kommun har tagit in många nyanlända.

I en debattartikel i Aftonbladet ställer Marino Wallsten frågan hur Vellinge kan vara en så mycket bättre skolkommun än Fagersta. Framför allt är det elevernas skolresultat som skiljer sig åt, men frågan är hur det blev så. Svaret hittar han i hur många nyanlända de två kommunerna har tagit emot.

Året innan flyktingkrisen kulminerade år 2015 tog Vellinge emot en nyanländ per 1 000 invånare. Samtidigt tog Fagersta emot 33,2 nyanlända per 1 000 invånare, skriver Wallsten.

”Elever som går i skolan i dag. Elever som i Lärarförbundets rangordnande verkar ha förväntningen på sig att på fyra år ha lärt sig samma saker som de som gått alla nio åren i grundskolan”, skriver han och fortsätter:

”Det är orimligt att tro att det går att göra en vettig jämförelse och en rangordning utifrån de premisserna.”

Marino Wallsten beklagar att kommuner som Vellinge, med god ekonomi och låg arbetslöshet, inte har tagit emot fler nyanlända. Att det råder bostadsbrist duger inte som ursäkt, tycker han.

”Så grattis till förstaplatsen, Vellinge. Det är roligt för er som kommun, men i synnerhet glädjande för de elever som får möjlighet att gå i skolan hos er. Synd bara att ni inte lyckats dela med er av era goda förutsättningar till fler barn, inte minst när skolforskning entydigt visar att socioekonomiska faktorer har en stor betydelse för skolresultaten”, skriver Wallsten.

Läs även: Ägarna till muslimsk friskola häktade

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag