”Blir av med 13 år gammal huvudvärk” Petades från SD:s riksdagslista – nu går Mikael Jansson till Alternativ för Sverige

Skärmdump: SVT
  • Måndag 9 apr 2018 2018-04-09
E-post 103

Mikael Jansson förlorade partiledarposten i Sverigedemokraterna till Jimmie Åkesson 2005. Inför valet 2018 åkte han ut från riksdagslistan. Nu går Jansson över till Alternativ för Sverige, något som Expressen var först med att berätta.

+Plus: Heimerson: ”Hejaklacksjournalistik” – om Aftonbladet, ”dubbelnollan”, och vännen Virtanen

Nystartade partiet Alternativ för Sverige, AfS, har under kort tid rekryterat två riksdagsmän från Sverigedemokraterna. Olle Felten som petades från riksdagslistan samt Jeff Ahl som tidigare meddelat att han inte kandiderade inför höstens val för SD. Förre partiledaren Mikael Jansson blir den tredje riksdagsmannen som lämnar SD för AfS.

Under måndagen kommer en pressträff att hållas på riksdagen.

Jansson, som suttit i försvarsutskottet och varit försvarspolitisk talesperson under den här mandatperioden, fick inte förnyat förtroende av partiet på vallistan inför höstens riksdagsval. En källa med insyn i SD bekräftar Expressens uppgifter för Nyheter Idag. Janssons avhopp har inte setts som ett avbräck för partiet.

– Jimmie Åkesson blir av med en 13 år gammal huvudvärk, säger källan och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har under lång tid inte vetat hur man ska hantera en före detta partiledare. Ett av skälen till att han hoppar av är att han inte kom med på riksdagslistan.

Mikael Jansson har vid ett par tillfällen gjort försvarspolitiska utspel som inte varit förankrade inom SD. Ett exempel är när Jansson sade att SD ”lutade åt” att rösta för att Sverige skulle ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. En linje som utrikesminister Margot Wallström (S) drivit.

– Uttalandet som gjordes av en partiföreträdare tidigare i veckan var inte förankrat i partiet, sade säkerhetspolitiske talespersonen Björn Söder till Aftonbladet.

– Hans agerande inom försvarspolitik har spelat in. Men det är inte det enda. Nu blir Roger Richtoff den officielle talespersonen. Det är redan klart, säger källan till Nyheter Idag.

På Sverigedemokraternas presstjänst har man ingen information om avhoppet.

– Vi vet inte mer än det som står i media, säger Mikael Bystedt.

Nyheter Idag söker Mikael Jansson.

Stöd vår journalistik. Bli plusprenumerant på Nyheter Idag för 69:- i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag