BLM-polis sköt ihjäl 14-årig flicka

Bild: Los Angeles Police Department
  • Måndag 3 jan 2022 2022-01-03
E-post

Los Angeles-polisen William Dorsey Jones, 42, sköt av misstag ihjäl en tonårig flicka som gömde sig i ett omklädningsbås tillsammans med sin mor i en butik i North Hollywood, rapporterar Los Angeles Daily News. Jones var tidigare engagerad i Black Lives Matter och har hyllats av sina överordnade. 

Det var den 23 december som polisen larmades polisen till butiken där en man ska ha misshandlat en kvinna med ett tillhygge. Jones var först på plats och sköt ihjäl den misstänkte mannen, som identifierades som 24-åriga Daniel Elena Lopez.

Läs även: Polischefen om BLM-demonstrationen: ”Vi står på demonstranternas sida”

Lopez var obeväpnad, men polisen hittade vad som beskrivs som ”ett väldigt tungt lås” nära hans kropp, som man tror han använde för att misshandla en kvinna som påträffades blodig på platsen.

Men ett av Jones skott passerade genom väggen till ett omklädningsrum och träffade 14-åriga Valentina Orellana-Peralta som gömde sig med sin mor. Polisen hittade flickan död i omklädningsrummet när de genomsökte affären.

– Det är oförsvarligt att en utbildad Los Angeles-polis öppnar eld i en butik som är full med folk som julhandlar, utan att först veta om den misstänkte var beväpnad, säger Domingo Garcia, nationell President för League of United Latin American Citizens, i ett uttalande.

Dödsskjutningen inträffade i ett latino-dominerat område, och Garcia menar att dödskjutningen beror på att polisen agerat rasistiskt mot latino-amerikaner.

– För ofta och för snabbt är poliser benägna att öppna eld i våra områden. Skulle de gjort samma sak i Beverly Hills Center eller Westwood? Vi tror knappast det, sade han enligt Los Angeles Daily News.

Men William Dorsey Jones, som sköt ihjäl flickan, har själv försökt motverka rasism inom polisen. Som medlem av Black Lives Matters skrev han i ett inlägg på twitter att “Jag är en svart man. Jag är far till en svart son. Jag har varit offer för rasism. Jag är Los Angeles-polis. Jag har makten och beslutsatmhetem att åstadkomma FÖRÄNDRING i samhället”. Jones tweets har sedan dess raderats.

Jones hyllas av sina överordnade, bland annat för ett initiativ att samla ihop leksaker till fattiga barn, och har beskrivits som ”bra kille” och den polisman hans överordnade helst vill klona, enligt LA Daily News.

– Han agerade som han tränats att göra. Det är svårt för honom att se hur det här framställs, säger hans advokat Leslie Wilcox, som säger att hans klient är ”helt förstörd” över dödsskjutningen.

En film som visar händelseförloppet har släppts av Los Angelses Police Department. Filmen visar först hur Daniel Elena Lopez attackerar flera kvinnor i butiken med ett tillhygge. Den tredje kvinnan slår han i huvudet och släpar med sig i butiken medan han misshandlar henne.

När polisen kommer till platsen påträffar de den tredje skadade kvinnan. William Dorsey Jones ser då den misstänkte gärningsmannen, och skjuter både honom och den 14-åriga flickan.

Läs även: Seattle BLM-slaktar polisbudget – nu avgår svart polischef

Läs även: Nya New York-borgmästarens varning till BLM efter upploppshot: ”Inte min stad”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag