Blytunga kritiken: ”Mikael Odenberg aspirerar på att bli Socialdemokrat”

Odenberg är öppen på sin Facebook med sin privata relation till Hultqvist.
  • Torsdag 27 jul 2017 2017-07-27
E-post 444

STOCKHOLM Moderaternas förre försvarsminister Mikael Odenberg har gått och blivit Socialdemokrat. Så kan man tolka kritiken från högerhåll. Även nationalekonomen Tino Sanandaji är djupt kritisk till Odenbergs försvar av nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist. ”Det är ingen slump att alla som tar vänsterns sida i IT-skandalen stödjer vänsterns migrationspolitik”, skriver Sanandaji.

Förre försvarsminister Mikael Odenberg (M) har hamnat i djup onåd i stora delar av svensk borgerlighet efter att han i medier öppet försvarat den rödgröna regeringen och i synnerhet försvarsminister Peter Hultqvist (S). Hultqvist var, precis som Anders Ygeman, informerad om den omfattande IT-skandalen som utlöste en regeringskris. Men till skillnad från Ygeman sitter Hultqvist fortfarande kvar som statsråd.

Under torsdagens presskonferens, där statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsombildning, riktade han skarpa ord mot Alliansen om att inte fälla Hultqvist. Och Odenberg kampanjar hårt för att Löfven ska få sin vilja igenom.

– Man kan tro att Odenberg aspirerar på att bli Socialdemokrat, säger en källa med insyn i Moderaterna till Nyheter Idag.

Sanandaji: ”Hultqvist är ingen Stannis Baratheon”

Kritiken mot Odenberg kommer inte bara inifrån Moderaterna. Nationalekonomen Tino Sanandaji poängterar i ett Facebookinlägg att både Odenberg och Bengt Westerberg (L), som också vill rädda Hultqvist, har det gemensamma i att de ”söker samarbete med vänstern i migrationsfrågor”. Sanandaji återger flera citat som visar Odenbergs linje om en generös invandring.

Men det mest allvarliga, enligt Sanandaji, är att Hultqvist har brustit i sitt ansvar om IT-skandalen.

”Hultqvist informerade heller inte riksdagen. Även när den av Säpo utredda generaldirektören dömdes efter brott mot rikets säkerhet teg regeringen. Hade DN inte grävt fram storyn ett par veckor sen hade vare sig riksdagen eller allmänheten känt till ett ord om den skandal Peter Hultqvist informerades om ett år sen. Är det så det ska gå till? Är det vad Mikael Odenberg och Bengt Westerberg kallar seriositet?”, frågar Sanandaji retoriskt.

Vidare konstaterar nationalekonomen att det är ”barnsligt att låtsas att Peter Hultqvist skulle vara oumbärlig för landets försvar. Det låter nu som att Hultqvist är Stannis Baratheon, den enda general som kan försvara oss mot mörkret”.

Frågan om misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist klyver Alliansen i två läger. En källa inifrån Centerpartiet säger till TT att partiet kan backa från kravet om att fälla Hultqvist. Även Liberalerna uppfattas vackla i frågan. Samtidigt har Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hittills varit tydliga med att de vill skjuta skarpt mot Hultqvist och inom Moderaterna går tongångarna likadant.

”Det är ingen slump att alla som tar vänsterns sida i IT-skandalen stödjer vänsterns migrationspolitik”, summerar Sanandaji på Facebook.

Odenberg: ”Jag har bjudit Hultqvist på middag en gång”

När Nyheter Idag når Mikael Odenberg sent på fredagen slår han ifrån sig kritik om att han skulle vara personlig vän med Hultqvist. ”Nej, jag är inte närmre bekant eller personlig vän med Peter Hultqvist men jag respekterar honom som politik motståndare. Och jag har bjudit honom på middag en gång i hans egenskap av försvarsministerkollega”, skriver han i en kommentar till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har tagit del av flera privata bilder där både Odenberg och Hultqvist figurerar tillsammas. Det förefaller som att bilderna är från flera tillfällen, men på en rak fråga svarar Odenberg att de är från samma tillfälle som middagen.

Odenberg svarar även på kritiken från Sanandaji. ”Jag söker inte samarbete med vänstern i migrationsfrågor. Och jag anser att Sverige behöver ha en restriktiv flyktingpolitik”, skriver han.

Den moderata Alingsåspolitikern Jonathan Bessou går ut öppet på Twitter och kritiserar Odenberg för vad han menar är en privat relation med Hultqvist. Han publicerar även de bilder som Odenberg kritiseras för.

Är Peter Hultqvist (S) oumbärlig för rikets försvar?
3736 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag