Boende i utsatta områden med utländsk bakgrund vill se hårdare tag mot gängen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 mar 2024 2024-03-12
E-post

Längre straff, visitationszoner och mer kameraövervakning är några av de åtgärder som boende i utsatta områden med utländsk bakgrund skulle vilja se mer av i kampen mot gängen, enligt en rapport som Indikator Opinion har gjort på uppdrag av Järvaveckan.

Enligt rapporten har boende i utsatta områden som grupp ungefär samma inställning till hårdare tag i kriminalpolitiken som resten av landet, men inom gruppen finns en viktig skillnad.

Rapporten visar nämligen att boende i utsatta områden med utländsk bakgrund är betydligt mer positiva till repressiva åtgärder än deras grannar med svensk bakgrund.

När det gäller dubbla straff för gängkriminella tror exempelvis 42 procent av de med utländsk bakgrund att åtgärden har ”mycket stor effekt” i kampen mot gängen, jämfört med 29 procent av boende i utsatta områden med svensk bakgrund.

– Det finns väldigt många fördomar om hur boende i utsatta områden ser på polisen och på aktuella politiska förslag, säger Järvaveckans vd och grundare Ahmed Abdirahman till SVT Nyheter.

Abdirahman menar att personer med utländsk bakgrund har en annan inställning till gängkriminalitet eftersom de ”matematiskt sett” står närmare kriminaliteten.

– 80 procent av de som bor i utsatta områden har utländsk bakgrund. Det innebär rent matematiskt att när någonting händer så är åtta av tio som bevittnar det här människor som har utländsk bakgrund, säger han till SVT.

Läs även: Ramberg raderar – jämförde Guccikepsar med Davidsstjärnor

Läs även: Kriminella portas från förorter med ny lag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag