Bokbål arrangerades till stöd för Sara Danius: ”Det här är precis tvärtemot alla bokbränningar som skett tidigare”

Foto: Ryan Mahle
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post 169

ÖLAND Få har vid det här laget kunnat undgå skandalerna runt Svenska Akademien. Ständiga sekreteraren Sara Danius har fått avgå, och på Öland visar man sitt stöd för henne – med bokbål.

På torsdagen meddelade Sara Danius att hon lämnar sin plats som ständig sekreterare för Svenska Akademien. Detta har gjort många upprörda och hashtaggen #knytblus har skapats till stöd för henne.

På Öland visar folk sitt stöd på ett lite annorlunda sätt. Ölänningen Christian Cederroth har, enligt 24Kalmar, uppmanat folk att samlas för att bränna ordlistor från Svenska Akademien, och att radera mobilappen SAOL från sina telefoner.

”Jag bjuder på smakrik gravöl samt bästa champagne för att fira en diffus framtidstro på människors lika värde. Tag med din ordlista och kom”, skriver Cederroth i sin inbjudan till söndagens gemensamma bokbål, enligt 24Kalmar.

Vid bokbålet så borrade Cederroth upp sitt exemplar av ordlistan och dränkte in den med tändvätska innan han spetsade den på järnspett och tände på.

– Med den här protesten vill jag visa att även fotfolket är upprört ute i Sverige. Det kändes så överslätande när de lät Sara Danius gå, säger Christian Cederroth till Barometern.

– Det här är en symbol för avståndstagande från nuvarande akademien och en handling för att uppmärksamma allas lika värde. Det här är precis tvärtemot alla bokbränningar som skett tidigare. Det här är en förhoppning om att folk ska respekteras för vilka de är.

På sociala medier har folk reagerat och ifrågasatt lämpligheten i att använda bokbränning som ett sätt att visa solidaritet.

Läs även: Efter Sara Danius avhopp – Ministrarna klär sig i knytblus

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag