Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post

SVERIGE M-ledaren Ulf Kristersson menar att kärnkraft behövs för att ställa om samhället och fasa ut fossila bränslen. ”Moderata drömmar”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), som vill stoppa försäljningen av nya fossildrivna bilar år 2025.

Vad ska Sverige göra för att stoppa den globala uppvärmningen? Det debatterade Per Bolund och Ulf Kristersson i tisdagens Aktuellt, apropå en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC.

Bolund anklagade Kristerssons parti för att stå i vägen för viktiga klimatsatsningar. M-ledaren kontrade med att det är regeringens politik som nu underkänns.

– Det är vi som har legat på år efter år på omställning, elektrifiering, producera ren svensk el, medan ni lägger ner kärnkraften och tar bort den el som vi behöver för att kunna klara av omställningen, sade Kristersson.

– Kärnkraften står i dag för 40 procent av all svensk el – ni vill avveckla den. Det går helt enkelt inte att genomföra omställning och elektrifiering av transporter och industrier om vi inte har ren svensk el.

Per Bolunds mål är att nya bilar som drivs av fossila bränslen ska sluta säljas år 2025.

– Att förbjuda människor på svensk landsbygd att köra sina bilar från 2025 – det är orealistiskt, svarade Kristersson.

– Men ju mer vi gör för att laddstationerna ska byggas ut, ju mer vi värnar om den rena svenska elen inklusive kärnkraften, desto trovärdigare blir det att bygga ut allt detta så människor vill välja laddbara bilar i stället.

Bolund bemötte till slut frågan om kärnkraft.

– Ulf Kristersson drömmer något slags drömmar om att man ska ha kvarterskärnkraftverk runt om i hela Sverige. Det kommer inte bli lönsamt, utan det är ju den förnybara elen som nu växer inte bara i Sverige utan i hela världen faktiskt, sade han.

– Ulf Kristersson må drömma sina moderata drömmar. Det är vi som sitter i regering och nu håller på att göra de investeringar som bygger det framtida fossilfria, förnybara välfärdslandet Sverige.

Läs även: Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag