”Bondfångare” – Sanandaji sågar Scocco

  • Torsdag 3 okt 2019 2019-10-03
E-post 438

Efter att Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé, föreslagit att krisande kommuner ska ta emot fler migranter för att förbättra ekonomin, brutalsågas han av nationalekonomen Tino Sanandaji i ett Facebook-inlägg.

Sanandaji skriver bland annat att Scocco inte är någon forskare, ”bara en bondfångare som lurar i folk att han är expert”.

Själva förslaget ”att kommuner ska lösa sina underskott med ännu fler flyktingar som skapar underskott är precis så dumt som det låter, och inte värt att kommentera vidare” skriver Sanandaji vidare.

När det gäller Scoccos påstående att ”Sveriges sysselsättningsökning sedan ungefär år 2000 beror uteslutande på utlandsfödda” menar Sanandaji att det är felaktigt, ”Utlandsfödda står för drygt 50 procent av sysselsättningsökning och 70 procent av befolkningsökning.”

Tino Sanandaji är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, och har avlagt Masterexamen och Doktorsexamen i public policy vid University of Chicago.

Sandro Scocco har tidigare varit chefsekonom på Global Utmaning, Arbetsmarknadsverket och ITPS, samt arbetat som politisk sakkunnig på näringsdepartementet.

Enligt ett CV från Sandro Scoccos företag Wisco Analys har Scocco en Master of Science i Politisk Ekonomi från Stockholms Universitet år 1994.

Nyheter Idag söker  Sandro Scocco för kommentarer om Sandandajis kritik.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag