Bonnier Carlsen vill stoppa hans populära barnböcker – Inte tillräckligt PK

Jan Lööf får inte ge ut två av sina böcker i original för bokförlaget Bonnier Carlsen. Innehållet kan vara kränkande. Foto: Stefan Tell / Wikimedia Commons
  • Söndag 8 maj 2016 2016-05-08
E-post 665

STOCKHOLM Författaren Jan Lööf har blivit ombedd att rita om vissa teckningar då de föreställer människor från andra kulturer än den svenska, annars kommer bokförlaget Bonnier Carlsen att stoppa utgivningen av hans populära barnböcker, rapporterar Dagens Nyheter. – Numera har vi en bättre insikt och större medvetenhet kring problematiken, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen till DN.

Den omåttligt populäre barnboksförfattaren Jan Lööf har hamnat i ett annorlunda bekymmer med bokförlaget Bonnier Carlsen. Barnböckerna ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” anses vara problematiska av bokförlaget, bland annat då de innehåller teckningar av människor från en annan kultur än den svenska. Det berättar Dagens Nyheter.

– De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, nån var för utklädd och nån fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig. Det dög inte. Så jag gjorde några skisser men till slut insåg jag: det här går inte, det blir för tokigt. Då svarade de med att säga: ”Då lägger vi ner boken”, förklarar Lööf för DN.

En av bilderna som bokförlaget anser är problematisk föreställer Lööfs egen kompis som dog för trettio år sedan. På en fråga om han kan förstå varför bokförlaget reagerar som de gör, säger han att Bonnier Carlsen är rädda för kritik som kan yttras i sociala medier.

”Handlar om stereotypa skildringar av andra kulturer”

Dagstidningen har även talat med Eva Dahlin som är litterär chef på Bonnier Carlsen. Hon förklarar att innehållet kan upplevas som problematiskt för vissa individer. Därför kan inte bokförlaget ge ut boken om inte författaren kan göra nya teckningar som passar in med dagens värderingar och tidsanda.

– Det handlar om stereotypa skildringar av andra kulturer, något som inte är konstigt eftersom alla bilder skapas i en kontext, i sin tid, vilken är föränderlig. Har man till exempel sitt ursprung i Mellanöstern kan man vara trött på att sällan vara på den goda sidan i litterära skildringar. Barnboken har en särställning eftersom man läser böckerna över en längre tid och äldre tiders synsätt lätt lever kvar okommenterat. Som vuxen har man kanske sina nostalgiska glasögon på sig och missar saker som kan upplevas problematiska för andra. Vi har fått reaktioner från läsare på hans böcker, men det är inget som vi har påverkats av. Diskussionen har funnits internt under en längre tid.

Samtidigt slår Dahlin fast att det absolut inte handlar om att de blivit rädda för att skildra obekväma ämnen. Istället säger hon att det handlar om ”en medvetenhet och en respektfullhet inför våra yngre läsare”.

Möter kritikstorm i sociala medier

Men trots att Bonnier Carlsen tar beslutet på grund av det tidigare förekommit kritik i sociala medier när det handlat om liknande debatter om böcker som ”Lilla hjärtat” och ”Tintin i Kongo” möts nu beslutet av en häftig kritikstorm på Twitter. Flera kritiker menar att det är ett totalitärt samhälle där en författare förväntas ändra i en populär barnbok på grund av andra kan känna sig kränkta över innehållet.

Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi konstaterar torrt att samma debatt som funnits tidigare nu ser ut att bli aktuell igen.

Från den liberala tankesmedjan Timbro drar Johan Ingerö referenser till nazityskland och deras bokbål där obekväm litteratur förstördes, då det inte passade in i dåtidens normer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag