Bonniers kan komma att sälja Sydsvenskan och HD till danskarna – Kan påverka värdegrunden

Foto: Wikipedia och Flickr
  • Onsdag 15 mar 2017 2017-03-15
E-post 453

SVERIGE/DANMARK Den danska mediekoncernen Jyllands-Posten/Politiken kan komma att köpa Sydsvenskan och HD av Bonniers. Det skulle innebära en mångmiljonaffär för Bonnierkoncernen men även en sannolik förändring av sättet de skånska mediejättarna skulle rapportera om bland annat invandring.

Den danska mediekoncernen Jyllands-Posten/Politiken blickar över sundet mot Sverige. Danskarna har tidigare försökt lägga ett bud på Stampen som bland annat driver Göteborgsposten, danskarna fick dock ett nej.

I en marknadsanalys publicerad av branchmediet medievärlden uppger Stig Ørskov VD för JP/Politiken att mediehuset satsar på att växa genom förvärv.

Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad, HD, är två tidningar som danskarna är intresserade av att köpa. I dagsläget ägs tidningarna av den svenska mediejätten Bonniers som även äger Dagens Nyheter och Expressen.

Ørskov är intresserad av att hitta kvalitetsverksamheter som det finns en stark efterfrågan på.

Bonniers VD Tomas Franzén gick i fjol ut med att man söker nya ägare till Sydsvenskan och HD, inkluderat de lokala tidningarna Landskrona Posten och Nordvästra Skånes Tidningar.  Gotamedia och Mittmedia blev erbjudna att köpa de skånska mediekanalerna av Bonniers, men tackade nej, det rapporterade medievärlden i mars 2016.

Det danska konkurrensverket anser att JP/Politiken börjar bli för stora för den danska marknaden, något som utgör ett incitament för mediekoncernen att vända blickarna mot den svenska marknaden.

Danskarna i JP/Politiken äger redan 26 tidningar i Skåne och två i Östergötland.

De danska tidningarna Jyllands-Posten och Politiken skiljer sig åt markant i vilken slags värdegrund som återspeglas i bevakningen jämfört med Dagens Nyheter och Expressen, framförallt gällande frågor som kopplas till invandring.

Effekten av ett danskt köp av de skånska mediejättarna skulle, enligt Expressen, sannolikt påverka den kulturella samförståndsandan och ge de sydsvenska läsarna en ökad insyn i dansk inrikespolitik.

För svenska  mediemarknaden skulle försäljningen av Sydsvenskan och HD innebära minskad riskexponering.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag