Borgerlighetens framtid kan finnas i Håbo kommun

En skattesänkning med 25 öre när andra kommuner går på knäna. En tydlig linje om att undvika hyresrätter och miljonprogram, eller ”Tensta-limpor” som det moderata kommunalrådet Liselotte Grahn Elg kallar dem. Lägg på hårda nypor och en fast beslutsamhet. Hon är politikern i den lilla kommunen som mycket väl kan vara föredömet för den framtida borgerligheten.

– Vi har ett högt tryck på att man vill flytta hit, säger hon. Och kön till förskoleplatserna skvallrar om att det inte är en överdrift.

Det är svårt att inte tycka om moderaten Liselotte Grahn Elg, kommunalråd i Håbo kommun. Hon har tidigare arbetat med ölförsäljning på Carlsberg, hon är tydligt till höger och hon går emot strömmen bland Sveriges kommuner när hon, tillsammans med samarbetspartier, sänker skatten med 25 öre inför nästa år.

Håbo med tätorten Bålsta är en kommun med pendeltåg, epa-traktorer och barnfamiljer som ligger nära Stockholm men formellt tillhör Uppsala län. ”Landet nära stan”, för att använda kommunalrådets egna ord. Och det är just skattesänkningen som får oss att bli nyfikna på denna politiker. Receptet för detta är klassisk högerpolitik där hon vill spara in på vad hon kallar ”lull lull” samt minska antalet chefsnivåer och platta till organisationen.

På pappret summeras den nya ekonomiska politiken precis sådär spännande som man kan förvänta sig inom offentlig sektor.

– Vi har döpt vår budget till ”förändrat arbetssätt”.

Detta ska ske med taktiken ”sno och glo”, alltså att titta på hur andra kommuner och verksamheter gör för att sänka kostnaderna. Hon drar paralleller till hur näringslivet lyckas hantera både hög- och lågkonjunktur genom att alltid vara på tårna när det kommer till utgifter. Men problemet är sällan att hitta utgifter att spara in på, det handlar oftare om att vara beredd att ta konflikter när tjänster dras in och annat i kommunen förändras.

Och här någonstans blir det är tydligt att Grahn Elg inte är främmande för att använda nyporna. Hon refererar till ett studiebesök i Norge hos kommuner och regioner.

– Någonting som slog mig var att det fanns en lojalitet från tjänstemännen till de politiska besluten. Den kulturen behöver vi jobba på i Håbo iallafall.

Försöker du säga något mellan raderna här?

– Jag tror vi behöver förändra kulturen i många kommuner och regioner. Även i Håbo, absolut.

Tidigare har Socialdemokraterna varit största parti i Håbo kommun, men i senaste valet hände två saker. Dels tappade S rejält och M växte marginellt. Därmed var skillnaden utraderad mellan de bägge rivalerna. Den andra stora förändringen var att SD växte med nästan lika mycket som S tappade.

Men det var även dramatiskt för Miljöpartiet som tappade mer än hälften av rösterna i senaste valet. Därmed har maktbalansen i kommunen förskjutits åt höger.

– Vi gick fram i senaste valet. Det har inte Moderaterna gjort här på några val tillbaka i tiden, men det gjorde vi nu.

Skattesänkningen blev av med passivt SD-stöd

Nu styrs kommunen av en minoritet med de traditionella allianspartierna C, KD, L och M i samarbete med MP. För att få igenom sin politik behöver Grahn Elg få stöd, direkt eller indirekt, från något av oppositionspartierna. Skattesänkningen gick igenom tack vare att SD lade ner sina röster.

Michael Rubbestad är gruppledare för SD i Håbo. Han är även riksdagsledamot. Han förklarar att budgeten släpptes fram eftersom den ”i mångt och mycket” påminner om SD:s eget förslag.

– Vi ger inte aktivt stöd för den, men vi agerar heller inte aktivt för att förhindra den.

– Om såväl Håboalliansen som kommunens förvaltningar bedömer att skattesänkningen går att genomföra förutsatt att man för en någorlunda sverigedemokratisk politik samt att minskningen inte drabbar skola, vård, omsorg, trygghet och ”personal på golvet” är vi beredda att ge Håboalliansen en chans att bevisa att det går att genomföra, säger Rubbestad.

Inte helt oväntat är tongångarna de rakt motsatta från övriga oppositionspartier. Men Grahn Elg är som sagt en politiker med både pondus och nypor.

– Det har varit otroligt upprörande (för oppositionen), men då är jag nöjd. Då har jag gjort ett bra jobb, säger hon självbelåtet.

Men hon pekar även på något annat. I valet 2006 fick Moderaterna över 40 procent av rösterna på riksplanet i Håbo kommun.

– Håbo är ett borgerligt fäste. Vi ska tillbaka dit. Här ska vi vara tydliga med att vi driver borgerlig politik. Här ska vi vara tydliga med att invånarna har bestämmanderätten över sina egna liv, sina egna plånböcker och sin egen framtid, säger hon med eftertryck.

Utesluter inte ytterligare skattesänkningar

Det går förstås att kritisera skattesänkningen. Kommunen är skuldsatt och en lågkonjunktur väntar runt hörnet. Inte heller nådde kommunen upp till målet om två procent överskott förra året.

Men det får ändå ses som ett styrkebesked, få om någon annan kommun i Sverige väntas göra samma sak. Tvärtom diskuteras höjningar av skatten på flera håll.

I Facebookgruppen ”Allt om Håbo” har skattesänkningen blivit föremål för diskussion. ”Jävla röstfiske. Jag betalar gärna 25 öre mer om den kommunala välfärden kan förbättras”, skriver en missnöjd kommuninvånare. Han är inte ensam.

En annan skriver att ”vi kommer att få ångra detta inom snar framtid, vi har en skuld på två miljarder??? Investeringsbehov på 2,9 miljarder”.

Men Rubbestad, som formellt inte säger sig stå bakom den nya budgeten, är ändå aktiv i diskussionerna och tar den i försvar.

”Den kommunala välfärden kommer inte påverkas av dessa 13 miljoner. Ett förråd till en traktor kostar 10 miljoner. Låt bli att bygga det och använd befintliga förråd i Västerskog, vilket vi föreslår, så sparas 10 miljoner kronor och så vidare. Övrig opposition vill gärna få det att låta som att allt står och faller med dessa pengar, så är inte fallet. Administration, organisation, konsulter och onödiga projekt får stryka på foten. Inte välfärd, vård, skola och omsorg”, förklarar han.

Men alldeles oavsett hur det knorras från kritikerna ser Grahn Elg att ytterligare skattesänkningar kan komma på tal.

– Jag ser att det finns utrymme för det, ja, säger hon bestämt och lägger ut resonemanget om hur det går att spara in på chefstjänster och korta beslutsvägar.

MUF-toppens beröm: ”Tårtspade och osthyvel”

Det ungdomsförbund som har störst inflytande på sitt moderparti stavas MUF. De samlar ungefär en tredjedel av det totala medlemstalet inom Moderaterna. Nyheter Idag har talat med MUF-ordföranden Benjamin Dousa och han håller inte tillbaka när han berömmer Grahn Elg.

– Det är jätteviktigt att sänka skatten. Delvis handlar det om att människor ska få större frihet att själva få bestämma om de vill lägga pengar på en charterresa, en ny veranda eller för den delen på sparkontot. Men det handlar också om att väldigt många kommuner håller på med strunt och onödigt trams.

Dousa är känd för att jaga på sina partikollegor om att sänka skatten. När Christian Sonesson (M) i skånska Staffanstorp aviserade en skattehöjning var inte Dousa nådig och han riktade även avgångskrav.

”Christian Sonesson borde dra tillbaka sin skattehöjning under mandatperioden – eller ställa sin plats till förfogande”, skrev Dousa på Facebook varpå en infekterad strid utspelades mellan de bägge partikamraterna.

– Kommunpolitiker borde alltid få sina förvaltningar och kommunledningar att förvänta sig besparingar, både med tårtspade och med osthyvel, säger Dousa till Nyheter Idag.

Det är framför allt MUF som formar framtidens moderatpolitiker och Dousas benhårda krav på skattesänkningar ger en hint om vad som väntar. Av samma skäl behövs kommuner som kan föregå med gott exempel och möjligen skulle Håbo kunna bli Moderaternas framtida skyltfönster.

Frågan blir inte mindre intressant av att M, KD och SD allt mer anpassar sig till varandra på riksplanet. Av samma skäl är medieintresset stort för kommuner som Staffanstorp och Sölvesborg, två kommuner där SD formellt ingår i högerstyret.

När KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen fick frågan i Aftonbladet om en ny konservativt block var just budgeten den springande punkten.

– Block för mig, då tänker jag på budgetsamarbete, förklarade hon och poängterade att något sådant i dag inte finns mellan de tre partierna på riksplanet. Men hon svarade även att ”det finns en vettig opposition” i M, KD och SD.

Vill inte se ”Tensta-limpor” i Bålsta

Enligt KD-ledarens definition av ett block är SD så nära det går att ingå i Håbos styre utan att formellt faktiskt göra det. Budgeten med skattesänkningen gick igenom med SD:s välsignelse, även om det formellt inte heter att det var ett budgetsamarbete. Att Rubbestad i efterhand försvarar budgeten talar för samma sak.

I skuggan av Sölvesborg och Staffanstorp kan även Håbo vara värt att titta på för att förstå hur den nya framtida borgerligheten kan se ut. Budgeten är förstås kvittot på formella samarbeten, men även visioner om vilket sorts samhälle politikerna vill forma säger minst lika mycket. Och det är konservativa värderingar som går hand i hand med skattesänkningen.

– Jag och Alliansen vill växa i kyrkbyar, vi vill se att hela Håbo lever. Vi vill inte se, om jag får använda det uttrycket, ”Tensta-limpor” längs med Stockholmsvägen och järnvägen. Vi ska inte vara en förort till Stockholm utan låt oss växa i harmoni med det villasamhälle som Bålsta är uppbyggt av.

Det handlar inte bara om att undvika miljonprogram, det handlar minst lika mycket om vilket samhälle som förknippas med dessa byggnader i grå betong.

– Vi ser en rörlighet i världen, i Europa och i Sverige som gör att vi behöver ta ett ansvar för hur vi ska få samhället att fungera. Vi ser hur samhällsutvecklingen ser ut, vi är hyfsat förskonade. Vi har haft en del villainbrott men polisen jobbar på det.

Mycket av den kriminalitet som drabbar Bålsta misstänks ta rutten via pendeltåget från Upplands Bro, samhället precis på andra sidan gränsen mellan Uppsala och Stockholms län. Där finns ett växande utanförskapsområde, en utveckling Grahn Elg till varje pris vill undvika i Bålsta. Av samma skäl är hon restriktiv med att bygga hyresrätter.

– När vi har en regering som inte tar oss på allvar ute i kommunerna då behöver vi agera själva. Det tvekar jag inte på att göra.

Åkesson och Busch Thor förebilder

Medvetenheten om den växande otryggheten är högst närvarande i Håbo, inte minst genom närheten till huvudstaden. Det finns en speciell Facebookgrupp med namnet ”Varning i Upplands Bro/Bålsta” där oroliga grannar meddelar varandra så fort något misstänkt händer. Gruppen har blivit så stor att den omnämnts flera gånger i lokalmedier.

Att Sverigedemokraterna går framåt i kommunen tycks därmed ha en förklaring. Men Grahn Elg gör även en bredare analys av opinionen där hon, i vart fall på riksplanet, kan se en framtid i den nya borgerlighet som förefaller växa fram.

– Det finns en frustration, ett politikerförakt. Där står SD för ett stort nytänkande. Jimmie Åkesson säger saker som inte andra partier har sagt. Vi kan se uppsvinget för Ebba Busch Thor, hon säger också saker som inte många andra politiker har sagt. Hon vågar sätta ner foten och hon visar på ett mod som dom gamla skolade politikerna kanske inte riktigt gör.

Damen med de hårda nyporna vet vilken politik som kan tvinga fram skattehöjningar, otrygghet och allmänt elände. Den utvecklingen tänker hon hålla stången längs med länsgränsen mot Stockholm.

Och kanske är det i framtiden till just Håbo som politiker beger sig för att ”sno och glo”.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen? Att det behövs en alternativ röst i Mediesverige?

Det är över en halv miljon som läser oss varje månad. Men idag är det bara ett par tusen som prenumererar.

För att vara tydlig. Vi behöver fler prenumeranter för att kunna fortsätta med Nyheter Idag.

Tycker du att Nyheter Idag behövs? Köp en prenumeration till dig själv. Ge bort en eller två i julklapp. Och tala om för andra att de också ska prenumerera.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.