Boris Johnson avgår

Boris Johnson signerar avtalet om att lämna EU. Bild: UK Prime Minister/OGL 3
  • Torsdag 7 jul 2022 2022-07-07
E-post

LONDON Storbritanniens premiärminister Bors Johnson avgår. Detta efter flera avhopp de senaste dagarna från hans regeringskabinett.

– Det är helt klart nu viljan hos det konservativa partiets parlamentsledamöter att det borde komma en ny ledare för det partiet, och därför en ny premiärminister, säger Johnson på torsdagens pressträff.

– Jag har kommit överens med Sir Graham Brady om att processen för att välja den nya ledaren ska börja nu, fortsätter han.

Vidare berättar han att arbetet med att upprätta en tidsplan för den processen kommer att påbörjas nästa vecka. Johnson säger också att han fortsatte så länge på posten – trots rop på hans avgång – eftersom han kände att det var hans plikt fortsätta med det jobb han valdes till 2019.

– Självklart är jag oerhört stolt över den här regeringens bedrifter, säger Johnson.

Bland dessa bedrifter räknar han att ha fått igenom Brexit, lyckats med den snabbaste vaccineringen mot covid i Europa och i att ha lett väst i att stå upp mot Rysslands invasion av Ukraina.

Den brittiske premiärministern har fått utstå stark kritik de senaste månaderna efter att det uppdagats hur han deltagit i privata fester under coronapandemin, som stridit mot landets covid-restriktioner. De senaste dagarna har präglats av mängder med avhopp från hans kabinett.

Johnson meddelar att han kommer stanna på posten tills dess att hans efterträdare har utsetts.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Brexit-dealen klar: ”Vi har tagit tillbaka kontrollen”

Läs även: Här besöker Boris Johnson krigets Kyiv

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag