Botkyrkas (s)tarke man om anklagelserna: ”Upprörda över att jag blev vald”

Bostadshus i Alby, Botkyrka. Genrebild. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons
  • Måndag 19 jun 2023 2023-06-19
E-post

I en läckt ljudinspelning sätter S-ledningen i Botkyrka press på fritidsnämndens ordförande att lätta på bidragsreglerna. Enligt Aftonbladet görs det för att försöka kringgå bidragsstoppet för ABF i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) hävdar dock att så inte är fallet.
– Det finns en rad socialdemokrater som är upprörda över att jag blev vald till kommunstyrelsens ordförande, säger han till Ekot.

Det var Aftonbladets Oisín Cantwell som var först med publicera utdrag ur den läckta ljudinspelningen på lördagen.

Inspelningen är från ett möte som uppges ha ägt rum i maj där styrelsen sätter press på fritidsnämndens ordförande, Robert Aslan (S), att mjuka upp bidragsreglerna. Aslan är också en av de S-ledamöter i Botkyrka som larmat om missförhållanden i kommunen i ett brev till partiledningen.

Läs mer: S-politiker larmar om utrensningar och hot i Botkyrka

På mötet medverkar bland andra Emanuel Ksiazkiewicz och Inger Ros, vice ordförande i Botkyrka arbetarekommun samt ledamot i den centrala förbundsstyrelsen för ABF.

ABF i Botkyrka fick förra året sitt årliga bidrag på nio miljoner kronor fryst. Detta efter att det framkommit att gängkriminella vistats i de fritidsgårdar som drivits av studieförbundet iförda skyddsvästar och vapen. Bidragsstoppet ledde till fritidsgårdarna stängde.

I mötet är Inger Ros kritisk till en skrivelse om att stoppa kommunala anslag vid grov förtroendeskada. Enligt henne liknar bestämmelsen något som SD diskuterar på det nationella planet.

– En socialdemokratiskt ledd kommun kan inte ha samma regler som en SD-kommun, säger hon i inspelningen.

I de utdrag som Aftonbladet publicerat av ljudinspelningen hörs Ksiazkiewicz efter ett tag dyka in i diskussionen och mana till konsensus.

– Nämndgrupp och styrelse kan inte tycka olika, det blir extremt problematiskt, säger han bland annat.

”Och under den 30 minuter långa diskussionen säger inte Ksiazkiewicz någonting som ens är i närheten av det han påstod i Aftonbladet i går. Inte ett ord om att ambitionen är att en formulering i reglerna ska ändras från att återbetalning ’kan’ krävas till ’ska’. Ingen annan i styrelsen resonerar heller i sådana termer”, skriver Cantwell i texten.

Läs även: Strömmer om Botkyrkahärvan: ”Städa upp i ditt parti, Magdalena”

Ksiazkiewicz tillbakavisar dock att han skulle vilja lätta upp bidragsreglerna. Han menar att det hela rör sig om en intern strid inom S där vissa inte vill se honom med ordförandeklubban.

– Det finns en rad socialdemokrater som är upprörda över att jag blev vald till kommunstyrelsens ordförande och som har valt att inte delta i partiinterna aktiviteter, som har valt att inte delta i möten eller samtala överhuvudtaget, säger Botkyrkas starke man till Ekot.

Enligt honom var det inspelade mötet det första av tre och avsikten var skärpa bidragsreglerna, inte lätta på dem. Han tror heller inte att det hela handlar om ABF utan en intern utredning som man har beställt.

– Utredningen ska ju granska hur kommunen jobbar och har jobbat ända sedan 2018. Jag kan tänka mig att det skapar en viss oro om personer, säger han.

Efter att Aftonbladet publicerade ljudinspelningen har både Moderaternas partisekreterare Karin Enström samt justitieminister Gunnar Strömmer (M) har krävt att S-ledaren Magdalena Andersson städar upp i sitt eget parti.

Läs även: ABF om verksamheten i Botkyrka: ”Ingen gängkriminell infiltration”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag