”Bra dag för internet och yttrandefriheten” – EU röstade nej till kritiserat lagförslag

I Sverige har Skurt blivit en välkänd memeprofil.
  • Torsdag 5 jul 2018 2018-07-05
E-post 1305

EUROPA På torsdagen röstade EU-parlamentet nej till ny lagstiftning om upphovsrätt på internet som enligt kritikerna skulle innebära att yttrandefriheten på nätet kraftigt begränsas.

Enligt SVT röstade EU-parlamentet på torsdagen ner förslaget som var tänkt att stärka upphovsmäns rättigheter. Det betyder att förslaget nu måste göras om och att parlamentet får ta ställning till ett nytt förslag i september.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat har lagstiftningen fått stark kritik för att den i alltför hög grad begränsar yttrandefriheten på nätet. Bland annat hotar den användningen av så kallade memes och satirteckningar, men även exempelvis livestreaming av tv-spel, eftersom man då delar med sig av material som andra har skapat.

I Sverige har youtubern Angry Foreigner försökt uppmärksamma folk om problemen med förslaget.

– Det finns övergripande risk att exempelvis memes skulle förbjudas, men även livestreaming av tv-spel då det tekniskt sett räknas som någon annans verk. Satir är en grundläggande del av yttrandefriheten och den skulle begränsas, såväl som opinionsbildandet. Allt på internet är resultatet av något annat. När man gör en videoblogg där man kommenterar på nyheter, när man använder sig av roliga bilder, sådana saker blir plötsligt föremål för censur med den här lagändringen, sade han i en tidigare intervju för Nyheter Idag.

En av de som gläder sig över resultatet av torsdagens omröstning är den svenske EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), som betraktar det som en seger för yttrandefriheten och internet.

Läs Nyheter Idags genomgång av vad lagförslaget innebär: Den 20 juni kan internet förstöras – svenska EU-parlamentariker ovilliga att svara på frågor

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag