Brå sågar Sarneckis slutsats om migranter och sexbrott: ”Behövs en annan studie”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 30 maj 2019 2019-05-30
E-post 959

SVERIGE Brottsförebyggande rådet, Brå, har kommit ut med en rapport som enligt kriminologen Jerzy Sarnecki visar att den stora migrantströmmen 2015 inte låg bakom ökningen av rapporterade sexbrott. En av medförfattarna till rapporten menar dock att professorn drar alltför långtgående slutsatser.

I media är det framför allt rapportens slutsatser om kopplingen mellan den stora migrantströmmen 2015 och den efterföljande ökningen av rapporterade sexbrott som har uppmärksammats. Brå har gjort ”övergripande analyser” och kommit fram till att sambandet mellan dessa företeelser är svagt:

”Det rör sig även här om tentativa analyser, som delvis bygger på osäkra skattningar. Med det sagt talar inte analyserna för att flyktingtillströmningen 2015 skulle kunna svara för annat än en liten del av ökningen i den rapporterade utsattheten i NTU [Nationella trygghetsundersökningen, reds. anm.] 2016.”

I Dagens Nyheter fick nyheten rubriken: ”Brå: Flyktingströmmen förklarar inte fler anmälda sexualbrott”. Professor Jerzy Sarnecki, som gjorde den vetenskapliga granskningen av rapporten, intervjuas och slår fast:

– Vi står inte under ockupation av muslimska män som våldtar våra kvinnor.

Sarnecki säger även att studien ”visar att invandringsvågen inte har påverkat antalet sexualbrott”. Stina Holmberg, en av medförfattarna till rapporten, säger dock till Svenska Dagbladet att detta är en feltolkning av resultaten.

– Vi är alltså mer försiktiga i våra slutsatser än Jerzy Sarnecki. Vi har gjort två analyser som inte bygger på härkomst. För det behövs en annan studie. Den ska göras längre fram, säger Holmberg.

Jerzy Sarnecki sitter i Brås vetenskapliga råd.

I Svenska Dagbladet intervjuas även nationalekonomen Tino Sanandaji som på sin Facebooksida har framfört kritik mot Brås metodik.

– Brå använder sig av en politiserad analys med låg kvalitet i den här frågan. Det hade de inte behövt göra när de dessutom har resurser. Det minskar förtroendet för myndigheter som Brå och det är synd. Det finns en uppfattning att allt beror på invandring och de som tror att Brå döljer något får nu vatten på sin kvarn, säger han.

Nyheter Idag har gått igenom Brås rapport och kritiken mot den. Bland annat framgår det att rapportförfattarna inte har studerat gärningspersonerna ingående och att man därför inte kan dra några säkra slutsatser om invandringens påverkan.

Läs mer: Det här är vad du behöver veta om Brås rapport om migranter och sexualbrott

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag