Brandmannen-Golnaz är tillbaka – nominerad till statligt radiopris

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 30 mar 2019 2019-03-30
E-post 388

STOCKHOLM Golnaz Hashemzadeh Bonde blev påkommen med att ljuga på ledarplats i Dagens Nyheter om rasism på räddningstjänsten i Boden. Nu är hon tillbaka med besked. Hashemzadeh Bonde är en av fem författare som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2019.

Annika Norlin, Duraid Al-Khamisi, Mona Mörtlund, Mårten Melin och Golnaz Hashemzadeh Bonde är de fem författare som nominerats. Deras noveller valdes ut av en jury från tio radionoveller som specialskrivits för uppläsning i Sveriges Radio under förra året. Vem som vinner avgörs i en onlineomröstning.

Läs mer: ”Det där var ingen bra artikel”: Wolodarski om att Sandviken tjänar halv miljard på invandringen

Hashemzadeh Bondes novell heter ”Dokhtaram, min flicka” och enligt Sveriges Radios hemsida handlar den om olika kulturer:

”De är uppväxta på olika platser, i olika kulturer. Han är den som för länge sedan påbörjade resan mot det nya landet, och sedan dess ständigt fast mellan två världar- och hon är delen av honom som är framme.”

Vinnaren får 30 000 kronor och utses den 12 april under Litteraturveckan. Priset instiftades 2002.

Golnaz Hashemzadeh Bonde hamnade efter EU-valet 2014 i rejält blåsväder för en text på Dagens Nyheters ledarsida med titeln ”En pratglad brandman från Boden”.

I texten, som utspelar sig när Hashemzadeh Bonde flyger till New York, träffar hon en brandman från Boden som uppvisar rasistiska åsikter.

Hashemzasdez Bonde påstod i sin ledartext att brandmannen och hans kollegor fått en invandrarkollega med namnet Muhammed att säga upp sig via trakasserier. Problemet var bara att inget av det var sant. Räddningschefen Bengt Nilsson kommenterade Hashemzasdez Bondes lögner till SVT.

– Det närmaste vi kommer är en deltidsanställd vitryss som jobbar kvar och som jag vet trivs med jobbet, sade Nilsson luttrat.

För att dra mer uppmärksamhet till nomineringarna har Sveriges Radio använt sig av betald Facebookannonsering. Sveriges Radio finansieras sedan årsskiftet av skatt.

Foto: Facebook

 

Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för den nya finansieringsmodellen. De beslutade skattenivåerna innebär att SVT, SR och Utbildningsradion får drygt 50 miljarder kronor av skattebetalarna de kommande sex åren.

Vill du lyssna på annat än skattefinansierad radio? Då är Nyheter Idags podd något för dig.

Rekordsiffror för KD, katastrofsiffror för S, och vad händer i Moderaterna? I detta extraavsnitt av Nyheter Idag-podden diskuterar Nyheter Idags Johannes Nilsson den senaste mätningen från Sentio med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. 

Bli Plus-medlem och lyssna på det senaste avsnittet av Nyheter Idag-podden.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag