Bränsleupprorets grundare sågar snål skattesänkning: ”Har blivit förd bakom ljuset”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Pixabay
  • Onsdag 9 nov 2022 2022-11-09
E-post 198

Efter löften från de blågula partierna om rejäla sänkningar av priset på framförallt diesel är besvikelsen bland många väljare stor över skattesänkningen i regeringens budget, som i praktiken bara blir 40 öre för diesel och 14 öre för bensin.

– Jag har blivit förd bakom ljuset. Så fort de kom till makten sket de i vallöftena, säger Peder Blohm Bokenhielm, grundare av Facebookgruppen ”Bränsleupproret”, till Dagens Nyheter.

Bränsleupproret är Sveriges största Facebookgrupp med över en halv miljon medlemmar, och när regeringens budget presenterades på tisdagen är ilskan stor i grippen.

– Alla är grundligt besvikna. Det känns som att det inte spelar någon roll om vi röstar höger eller vänster, rött eller blått. Det blir samma skit ändå, säger Bokenhielm till DN.

Innan valet har Bokenhielm haft personliga möten med både M-ledaren Ulf Kristersson, KD-ledaren Ebba Busch SD:s Jimmie Åkesson, och alla har de lovat honom en kraftig prissänkning om de blågula bildar regering.

– Löftena om sänkningen av bränslepriserna var helt avgörande. M var det parti som visade att de menade allvar, de hade en plan och var trovärdiga i hur de skulle genomföra sitt förslag. Att lova en sänkning om fem kronor litern och sedan sänka med några öre – det är ett hån mot människor, säger Bokenhielm, som röstade på Moderaterna och har ett politiskt uppdrag för partiet i Olofström..

Läs även: Sjöstedt (SD) skyller bränslesvek på ”verkligheten”

Sverigedemokraterna lovade att sänka priset på diesel med hela tio kronor vid pump. Partiets ekonimisk-politiska talesman Oscar Sjöstedt har nyligen sagt till Dagens Nyheter att det största hindret för sänkningen är att det dröjer längre tid att få ned den fördyrande reduktionsplikten än man hade tänkt.

– Det visade sig att det tar längre tid att komma till rätta med reduktionsplikten. Men vi är överens om att den ska ner till miniminivå. Det tar lite längre tid. Självklart beklagar jag det. Hade det gått fortare hade jag gjort det – men det visar sig att det inte går, säger Sjöstedt till tidningen.

Men medlemmarna i Bränsleupproret pratar nu om att bilda ett nytt parti när de etablerade partierna, inklusive SD, upplevs ha svikit i bränslefrågan.

– Den frågan är mer aktuell än någonsin. Det är en fråga som många av våra medlemmar lyfter, säger  Peder Blohm Bokenhielm till DN.

Läs även: Snål skattesänkning sågas: ”Löften om många kronor billigare bränsle”

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag