Breakit och Kvartal i unikt samarbete inför valet

Från vänster: Jon Mauno Pettersson, Jörgen Huitfeldt, Paulina Neuding och Stefan Lundell
  • Fredag 17 aug 2018 2018-08-17
E-post 58

SVERIGE Tekniksajten Breakit kommer samarbeta med uppstickaren Kvartal i den politiska bevakningen inför valet om några veckor. Men det är inte omöjligt att samarbetet kommer fortsätta även efter valet. – Vi kommer publicera analytiskt material, inte så mycket tyckande, säger Stefan Lundell, medgrundare till sajten Breakit.

Det är ett något oväntat samarbete som Breakit och Kvartal annonserar. Båda sajter är realativt nya i det svenska medielandskapet och båda utmanar större aktörer. Mycket mer än så har de inte gemensamt i det redaktionella innehållet. Breakit fokuserar på ekonomi, synnerligen sådan ekonomi som växer fram i det allt mer digitaliserade samhället.

På Breakit hittar du rubriker om Bitcoin och block-kedjeteknologin, om e-handlare och nya startups. Sajten Kvartal, som i huvudsak ägnar sig åt samhällsdebatten och svensk inrikespolitik är känd för att rekrytera profiler som Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping. Det är alltså två helt olika sajter som nu ingår ett gemensamt samarbete i valbevakningen.

”Varje dag fram till valdagen kommer Kvartal och Breakit leverera en färsk analys av det senaste som hänt på den politiska scenen”, skriver Breakit när de presenterar nyheten om samarbetet. Nyheter Idag har talat med Stefan Lundell som är medgrundare till sajten.

– Vi kommer publicera analytiskt material, inte så mycket tyckande, säger han.

Ett ämne som kommer analyseras är de politiska partiernas genomslag i sociala medier. Formatet är analyser i text-format men även poddar från medarbetare på Kvartal som Breakit kommer uppmärksamma på den egna sajten. Även om det i första hand är Kvartal som är vassa på politik kommer även Breakit kunna bidra med fördjupning till läsarna.

– Sen kommer vi bidra med analyser från vår sida som är mer kopplat till vår roll som ekonomiska journalister, men ändå med fokus på det politiska som händer inför valet, säger Lundell.

Till en början är det sagt att samarbetet kommer pågå fram till valet, men Lundell är öppen för att det kan fortsätta även längre än så. ”Förhoppningen är att detta bara är början på ett längre redaktionellt samarbete”, skriver han själv på Breakit.

Den första politiska analysen har redan publicerats på Breakit. Det är en kolumn av Olle Wästberg som berör ”pengarna bakom partierna”.

FAKTA: Breakit och Kvartal

Breakit startades i mars 2015 av Stefan Lundell och Olle Aronsson, båda med bakgrund på Dagens Industri. De beskriver sig själva som "Sveriges nyhetssajt om det nya näringslivet" och fokuserar till stor del på den digitala ekonomin. Sajten finansieras med hjälp av riskkapital och fokus ligger mer på tillväxt än på att gå med vinst den närmaste tiden.

Kvartal startades 2016 med deklarationen att "Kvartal har ingen värdegrund eller ideologisk riktning". Hösten 2017 uppmärksammades Kvartal när det blev klart att journalisten Jörgen Huitfeldt valde att lämna sin roll på Sveriges Radio för att istället arbeta på den nya tidskriften. I samband med det annonserades även att Paulina Neuding blir chefredaktör och ansvarig utgivare. Kvartal har sedan dess knutit till sig flera namnkunniga journalister och akademiker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag