Brexit-dealen klar: ”Vi har tagit tillbaka kontrollen”

Boris Johnson signerar avtalet om att lämna EU. Bild: UK Prime Minister/OGL 3
  • Torsdag 24 dec 2020 2020-12-24
E-post 1152

STORBRITANNIEN Efter fyra års förhandlande fram och tillbaks. På julafton blev Brexitavtalet mellan EU och Storbritannien till slut färdigförhandlat och undertecknat. – Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra egna lagar och vårt eget öde, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Boris Johnson kallar Storbritanniens frihandelsavtal med EU ett avtal i ”jumbo Canada Style”. Avtalet gör att man i sista stund undviker en hård Brexit när Storbritannien slutligen lämnar EU om några dagar, den 1 januari 2021. Det innebär att det inte införs några tullar på varor som förs mellan Storbritannien och EU.

En nyckelfråga i förhandlingarna uppges ha varit fiskerättigheter. I överenskommelsen kommer fiskebåtar från EU att få fiska på brittiska vatten de närmaste fem och ett halvt åren med 75 procent av nuvarande kvoter, enligt Daily Mail.

Från och med 1 januari kommer det att behövas ett pass för EU-medborgare att resa in i Storbrittanien. Däremot finns inga krav på visum för kortare vistelser. Om man ska stanna längre än 90 av 180 dagar behövs ett visum.

Till skillnad från de flesta svenska politiker, exempelvis statsminister Stefan Löfven, tog Boris Johnson frågor direkt från journalisterna under den digitala pressträffen, utan någon pressekreterare som filter emellan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag