Brittisk modell ber om ursäkt för burkabilder

Bild: Faksimil Instagram
  • Onsdag 25 aug 2021 2021-08-25
E-post 438

Den brittiska modellen Lily Cole kritiseras för att ha lagt upp bilder där hon bär burka på Instagram – samtidigt som talibanerna tog över Afghanistan. ”Jag hade inte läs nyheterna när jag publicerade bilderna, så det var väldigt dåligt tajmat” skriver hon som förklaring på Instagram.

Den brittiska modellen och aktivisten Lily Cole, 33, lade upp ett inlägg på Instagram där hon är iklädd i burka som en hyllning till mångfald. Inlägget publicerades samtidigt som talibanerna erövrade Afghanistan. Inlägget kritiserades som smaklöst och nu tvingas Cole be om ursäkt, rapporterar BBC.

LÄS ÄVEN: Rasistanklagelser mot amerikanska pop-stjärnan – mimade till fel rapmusik som 13-åring

En av kritikerna är Times-krönikören Janice Turner, som menar att modellen sätter ”Instagram-poserande före mänskliga rättigheter”.

”Jag slår vad om att afghanska kvinnor jublar över ’mångfalden’ i att ha på sig denna slöja”, skriver Turner sarkastiskt i ett inlägg på Twitter.

LÄS ÄVEN: Talibanerna: ”Vi har benådat alla som slogs mot oss”

Andra kritiserar Cole för respektlöshet mot burkan. En av dessa är Anjum Peerbacos som står bakom podcasten Hijabi Half Hour.

– Det där plagget är en religiös symbol som ska bäras och behandlas som just det, säger hon till BBC.

LÄS ÄVEN: Identitetspolitik: Allt du velat veta men inte vågat fråga om

Cole har raderat inlägget och bett om ursäkt genom ett inlägg på instagram.

”Jag hade inte läs nyheterna när jag publicerade bilderna, så det var väldigt dåligt tajmat (tack för att ni uppmärksammade mig på det)”, skriver hon i inlägget, där hon också berättar att hon donerat pengar till kvinnoorganisationer i Afghanistan och uppmanar sina följare att göra samma sak.

Faksimil Instagram

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag