Burkaförbud införs i Sri Lanka efter terrorattackerna

Foto: Wikipedia.org / Nitin Madhav (USAID)
  • Måndag 29 apr 2019 2019-04-29
E-post 5285

SRI LANKA Från och med måndag gäller ett förbud mot ansiktstäckande klädsel i terrordrabbade Sri Lanka, skriver brittiska Independent. Förbudet inkluderar bland annat det heltäckande plagget burka som muslimska kvinnor bär.

Efter att dödssiffran skrivits ned från cirka 350 uppges nu över 250 personer ha dött och över 500 skadats i terrorattackerna på påskdagen i srilankesiska Colombo. Polisen har pekat ut en lokal islamistisk grupp som ansvarig för bombdåden, som framför allt riktades mot hotell och kyrkor. Samtidigt har Islamiska staten sagt sig ligga bakom attackerna.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena har undertecknat en ny lag som förbjuder folk att bära plagg som täcker ansiktet – något som berör muslimska kvinnor som bär ansiktstäckande slöjor så som burkan. Enligt CNN motiveras förbudet av säkerhetsskäl då det gör det lättare för myndigheterna att identifiera misstänkta förövare.

Förbudet träder i kraft på måndagen.

I riksdagen har återkommande motioner från Sverigedemokraterna lagts om att införa förbud mot heltäckande slöja. Motionerna har röstats ned av samtliga övriga partier. En ny motion har lagts och planerat beslutsdatum är 15 maj.

Läs även: Fi-ledaren efter dåden i Sri Lanka: ”Ingen föds till självmordsbombare”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Borde Sverige ha infört en likadan efter terrordådet på Drottninggatan?
1904 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag