Busch: Ingen återstart av Ringhals

Foto: Nyheter Idag / Tubaist CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 15 jun 2023 2023-06-15
E-post

Regeringen kommer inte återstarta de två nedlagda reaktorerna i Ringhals, säger energi- och näringsminister Ebba Busch till TT. Anledningen är att ”det är en dum väg att gå”, och regeringen hoppas att Sverigedemokraterna ska släppa tanken på en återstart.

– Vi väntar på SD i frågan och det har vi gjort hela våren, säger Busch till TT.

I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och SD står det att det ska göras en  ”genomgående utredning” av möjligheten att återstarta reaktorerna Ringhals 1 och 2, som lades ned av Stefan Löfvens rödgröna regering efter krav från regeringspartiet MP.

Läs även: Därför vill SD återstarta Ringhals 1

En intern SD-promemoria uppmanar partiet att ge upp tanken på att återstarta Ringhals 2, men partiet har försökt driva på för en återstart av Ringhals 1, bland annat med en debattartikel av partiledaren Jimmie Åkesson. Både KD:s partiledare Ebba Busch och L:s partiledare Johan Pehrson har emellertid sagt att de inte tror på en återstart.

Nu säger Ebba Busch till TT att det kan vara möjligt att driva reaktorerna en tid till, men att det skulle kräva utredningar och förberedelser som skulle ta 6-7 år, utan att man kan vara säker på att en återstart skulle vara möjlig.

– Det är väldigt förknippat med hög kostnad och hög risk för att man inte får godkänt att driva dem vidare, säger Busch till TT, som tillägger att man vid en återstart inte skulle kunna driva reaktorerna längre än 6-7 år.

– Det är, tycker jag, en dum väg att gå för då kan man inte bygga ny kärnkraft som skulle kunna leva på samma plats i 80 år, säger Busch.

SD står dock fast vid att man vill se en återstart, trots riskerna.

”Vi menar dock att elkrisen vi alltjämt lever med kräver politisk mod för att lösa. Och vi beklagar att regeringen inte tycks ha mycket av den varan. Sedan är naturligtvis det överordnade syftet att vi får kärnkraft på plats så snart det bara är möjligt”, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, till TT.

Läs även: Busch om åtestart av Ringhals: ”Ser mörkt ut”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag