Busch lovar lagändring – ska byggas nytt i Barsebäck

Bild: Jonn Leffmann/CC BY 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 31 okt 2022 2022-10-31
E-post 786

Den nya regeringen kommer ändra lagen så att det blir tillåtet att bygga ny kärnkraft på fler platser än idag. Det beskedet ger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i SVT:s Agenda på söndagen.

Barsebäcks ägare Uniper vill bygga ny kärnkraft i Skåne. På söndagen avslöjade energijätten i SVT:s Agenda att man planerar att bygga en reaktor i Kävlinge.

– Vi har idag inte tillräckligt med energi i Skåne och vi vill bidra med lösningen, säger Åsa Carlson, vd för Unipers dotterbolag Barsebäck Kraft, till SVT.

Läs även: Planerar ny kärnkraft i Barsebäck: ”Vill bidra med lösningen”

Unipers planer välkomnas av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Det skiftet som kommer med den nya regeringen är att vi adderar ett aktivt välkomnande av kärnkraften, säger Busch till Agenda.

Men för att bygga ny kärnkraft i Kävlinge kommer det behövas en lagändring, eftersom kärnkraft enligt nuvarande lagstiftning bara får finnas på tio olika platser i Sverige.

Läs även: L vill bygga kärnkraft på Gotland

Regeringspartiet Liberalerna har under valrörelsen föreslagit att lagen skrotas.

– Verkligheten har kommit ikapp. Efter 20 år av en naiv energipolitik måste det bli enklare att bygga ny kärnkraft i hela Sverige för att klara energibehovet. Nu vill Liberalerna ta bort de-factoförbudet mot kärnkraft, sade partiets ledare Johan Pehrson.

Enligt Ebba Busch är den nya regeringen beredd att ändra lagen så att ny kärnkraft kan byggas

– Ja, det kommer vi att göra. Det handlar både om att ta bort det förbud som finns mot att kunna ha kärnkraft igång på fler än tio platser samtidigt, men det handlar också om att se över vilka platser där det ska vara möjligt att bygga ny kärnkraft, säger Busch.

Läs även: Greta: Tyskland borde inte stänga fler kärnkraftverk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag