Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

Ebba Busch Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 apr 2022 2022-04-21
E-post

SVERIGE I Sverige ska det vara tillåtet att bränna böcker som en del av en demonstration. Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med den kristna tidningen Dagen.
– Det borde vara möjligt att bränna både Bibeln och Koranen i alla områden i Sverige, säger hon.

Under påsken har svenska städer skakats av omfattande kravaller efter Rasmus Paludans inplanerade koranbränningar. I flera videoklipp från upploppen hörs det hur det ropas ”Allahu akbar” medan stenar kastas mot polisen och bilar sätts i brand.

Efter kravallerna har en namninsamling startats för att förbjuda koranbränningar av Expressen-profilen Attila Yoldas. KD-ledaren Ebba Busch tycker däremot att rätten till koranbränningar ingår i yttrandefriheten.

– Ja, det är viktigt att det är finns möjlighet att kunna göra det. Det här är ett stresstest på vår demokrati och just nu klarar inte Sverige av det stresstestet, säger Ebba Busch till Dagen.

Hon tillägger:

– Jag som troende kristen kan bli upprörd om någon väljer att elda en bibel, men jag accepterar att det är en ordning som måste vara möjlig.

Busch tycker heller inte att tillstånd till koranbränningar bara ska ges i områden där risken är mindre för att det ska leda till upplopp, utan att det i praktiken bör gå att genomföra överallt.

Hon understryker också att det är dags för Sverige att ta en seriös diskussion om religion.

– Det finns bra och dålig religion, det finns bra och dålig islam, och vissa tolkningar är inte förenliga med de värderingar vi har i Sverige.

Läs även: Expressen-profil: Att bränna Koranen ska vara ett hatbrott

Läs även: Busch om islamismen: ”Kalla ondskan vid dess rätta namn”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag