Busch om återstart av Ringhals: ”Ser mörkt ut”

Foto: Nyheter Idag / Tubaist CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 22 mar 2023 2023-03-22
E-post 0

Sverigedemokraterna har nyligen förespråkat en återstart av Ringhals 1. Men energiminister Ebba Busch menar att en sådan är osannolik.
– Det ser mörkt ut, säger hon enligt Dagens Nyheter.

Det var i en debattartikel för Dagens Industri som partiledaren Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas riksdagsledamot i näringsutskottet Jessica Stegrud uppmanade regeringen att återstarta reaktorn Ringhals 1.

”Att återstarta Ringhals 1 är en grundläggande resursfråga – som vi menar är nödvändig, även om den är svår. Alternativet, att inte göra något, är detsamma som att acceptera fortsatt höga elpriser och osäkerhet kring Sveriges framtida elförsörjning”, skrev Åkesson och Stegrud i texten, som publicerades den 13 mars.

Läs även: SD: Återstarta Ringhals 1

I Tidöavtalet står det att en återstart i Ringhals ska utredas. Men även om förhandlingarna fortfarande pågår menar energiminister Ebba Busch att det är en riskfylld idé som kommer vara svår att genomföra.

Som skäl för detta refererar hon till bedömningen från ägarna om att det kan dröja så mycket som sju år att genomföra de renoveringar som behövs, som skulle innebära en förlängd livstid med sex till sju år. Därtill menar hon att det skulle stoppa byggandet av nya reaktorer i Ringhals.

– Jag konstaterar att det ser ganska mörkt ut, säger hon enligt DN.

Ringhals vd Björn Linde sade till SVT i november förra året att det är ”omöjligt” att återstarta Ringhalsreaktorerna 1 och 2.

– Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt, sade han.

SD har emellertid inte gett upp hoppet och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) menar att en återstart kan vara väldigt gynnsam för Sveriges ekonomi i stort.

– Visst skulle det vara förknippat med en kostnad men det finns få andra exempel på planerbar kraft som kunde ge det bidraget den närmaste framtiden, säger Andersson till DN.

Läs även: Experten: Halva elpriser om inte Ringhals 1 och 2 stängts

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag