Busch Thor: Skandalerna står i vägen för SD – Men stänger inte dörren inför framtiden

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 9 okt 2017 2017-10-09
E-post 421

STOCKHOLM ”Det kan jag inte lova” säger Ebba Busch Thor om att föra samtal med SD i framtiden. Men det är inget hon utesluter när Nyheter Idag talar med KD-ledaren efter söndagens partiledardebatt, trots att hon i direktsänd teve kallat SD för ”skandalfabriken”. Och Jimmie Åkesson (SD) vägrar kommentera den hårda kritiken mot Mattias Karlsson (SD). – Jag har fullt förtroende för min gruppledare, säger Åkesson till Nyheter Idag.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson och KD-ledaren Ebba Busch Thor möttes i SVT Agenda för att duellera om vårdfrågorna kom samtalet istället att handla om eventuella framtida samtal mellan partierna. ”Ni är ju en skandalfabrik utan dess like”, röt Busch Thor mot Åkesson som i sin tur ville få till ett handslag och löften om att partierna ska kunna sitta ner tillsammans och föra samtal.

Samtidigt var Busch Thor öppen med att hon gärna ser stöd från Sverigedemokraterna för den egna och Alliansens politik. Någonstans här reagerade tv-tittare på vad de upplever är en öppen dörr från Kristdemokraternas sida.

Åkessons kritik: Alliansen är svaga och låter rödgröna styra

När Nyheter Idag talar med Åkesson efter partiledardebatten pekar han återigen på att Alliansen inte varit beredda att fälla den rödgröna regeringen med hjälp av SD.

– Den duellen, även om det nu inte handlade så mycket om vården, så visar den just det här att man från Alliansens sida tycker en väldigt massa om en väldigt massa olika saker, men man är inte beredd att genomföra det i verkligheten. Jag har svårt för det, det är så ohederligt att lova en massa och så låter man ändå Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt styra.

Busch Thor pekade på de återkommande skandalerna runt SD och menade att det står i vägen för att samtala med partiet. Men Åkesson slår ifrån sig skandalerna och menar att den kritiken är överdriven.

– För det första tror jag någonstans att det mediala etablissemanget ser som skandaler är inte alltid vad jag eller vad mitt parti eller svenska folket för den delen ser som skandaler. Här finns en önskan, vill jag påstå, från etablissemanget att ge sken av en väldigt massa skandaler. Sen händer det saker, det är jag medveten om, vi har haft problem med ett par riksdagsledamöter.

Åkesson nämner anklagelserna från Hanna Wigh, som nyligen hoppade av SD som riksdagsledamot, om sexuella övergrepp från en partikamrat. Detta menar Åkesson inte säger något om SD, utan det handlar om enskilda individer. Dessutom menar han att partiet är mycket noga med att kontrollera vilka människor som väljs in för att företräda partiet.

– Vi hade en debatt för någon vecka sedan om en riksdagsledamot som menar att vi inte tog ett sexuellt övergrepp på allvar. Det finns ju inget man kan göra åt det. Det är ingen kultur, det handlar om enskilda människor som gör fel. Då får jag hantera den enskilda människan och det enskilda problemet. Jag vill påstå att vi har en väldigt bra partikultur. Vi har en väldigt bra och en väldigt rigorös kontroll av människor som kandiderar på våra valsedlar. Vi har ett särskilt kandidatutskott som sitter och tittar på varje kandidat på alla nivåer, vandel, skulder och liknande.

– Jag tror vi har den mest rigorösa kontrollen av alla partier. Vi måste ha det, därför att vi granskas på ett sätt som andra partier inte granskas.

Busch Thors kritik: Åkesson är en svag partiledare

När Nyheter Idag talar med Ebba Busch Thor pekar hon bland annat på att Åkesson inte markerat mot SD-gruppledaren Mattias Karlsson. Bakgrunden är en Facebookstatus där Karlsson kritiserade en polis som tog en bild tillsammans med ledarna för de ensamkommande afghanernas sittstrejker. I den Facebookstatusen drog Karlsson paralleller till terroristen på Drottninggatan, något som väckte stark kritik.

Om någon liknande hade hänt i Kristdemokraterna skulle Busch Thor agerat.

– Jag skulle ta det på allvar och det är det jag menar med min fråga om Jimmie Åkesson verkligen är partiledare för sitt parti. Varje gång det händer saker är hans svar att antingen att han inte känner till det, han vet ingenting om det som händer, alternativt att det ”är inte jag som har gjort det” utan det är någon annan som har ansvar för att markera i frågan. Det är inte ledarskap, säger hon till Nyheter Idag.

Men Åkesson tycker inte alls att det är en så stor sak. Tvärtom menar han att medier driver på för att skapa en skandal av Karlssons Facebookstatus.

– Alltså dels har jag sett det som ännu en storm utifrån en postning i sociala medier och så drar det igång ett enormt medialt spektakel. Sedan läste jag en artikel som hastigast i din tidning där man ifrågasätter sanningshalten kring den ena personen som figurerar i det här och huruvida han har en viss ålder och så vidare. Det är säkert jätteintressant rent akademiskt att hålla på med det här, men jag vill förändra samhället. På riktigt.

Men när din gruppledare drar paralleller till en terrorist?

– Så är han fullt kapabel att hantera det utan min inblandning.

Men du som partiledare vill inte kommentera det alls?

– Vad är det jag ska kommentera?

Din gruppledare?

– Jag har fullt förtroende för min gruppledare, säger Åkesson varpå intervjun sedan avbryts.

Och någonstans här menar Ebba Busch Thor att Åkesson inte håller måttet. Enligt henne borde han på något sätt kliva fram och markerat mot SD-gruppledaren efter det omdebatterade utspelet

– Det är ju det yttersta tecknet på att den historia man har, den har man inte gjort upp med. Det är många idag som ger sitt stöd till Sverigedemokraterna därför att man tror att de har gjort upp med sitt förflutna, men det tycker jag att man visar i nutid att man faktiskt inte har och jag tycker inte att Jimmie Åkesson är tillräckligt stark som ledare när han inte kan hålla ordning på sin riksdagsgrupp.

En del uppfattar dig lite som att du ändå har som en slags morot för SD att om de gör upp med rasism, gör upp med dumma uttalanden, gör upp med olämpliga personer i partiet, att då kan du i framtiden tänka dig föra samtal med partiet?

– Det kan jag inte lova. Det här handlar om att markera när han frågar och vill ha ett sakligt svar om varför vi inte kan förhandla. Och jag vet att det är många av Sverigedemokraternas väljare som undrar det också. Men jag vet att det är många av dom som också stör sig på och tycker det är allvarligt att man har återkommande skandaler och en partiledare som antingen inte känner till eller inte tycker det är tillräckligt allvarligt att markera mot.

Men principiellt är det inte omöjligt, om de städar upp i partiet?

– Principiellt kan jag samtala med alla partier om politik om man beter sig på ett respektfullt sätt, om man visar att man gjort upp med sitt förflutna, och där har Sverigedemokraterna fortfarande en lång väg att vandra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag