Busch Thor: Stefan Löfven inte lämplig som statsminister

Ebba Busch Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 jan 2020 2020-01-16
E-post

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven är tillsammans med Magdalena Andersson ytterst ansvarig för krisen i vården och omsorgen. Det säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor som också meddelar att hon är beredd att rikta misstroende mot Löfven. 

Samtliga oppositionspartier – KD, M, SD och V – har gått ut och meddelat att kommunerna behöver extra pengar. Under torsdagen lade M ett förslag om tre miljarder extra, vilket SD ställde sig bakom. KD:s siffra är 6,7 miljarder och V säger att det behövs 10 miljarder.

Under partiledardebatten sade statsminister Stefan Löfven att kommunerna ska få tillskott men ville inte säga någon siffra. Regeringen och stödpartierna C och L vill också vänta med extrapengarna till vårbudgeten.

Läs även: Busch Thor beredd att ”bistå” med att städa upp i SD

KD-ledaren Ebba Busch Thor är mycket kritisk till Stefan Löfven.

– Hur kan Löfven säga att han inte såg det komma? Nu konstaterar han att det behövs fler miljarder. Det är oseriöst detta sättet att lägga och hantera en budget på. Vi tog höjd för mer pengar till välfärden redan i höstas och är därför självklart också beredda att i en tilläggsbudget så snart som möjligt skjuta till mer pengar. Inte vänta till i juni då Stefan Löfven eventuellt kommer att infria ett löfte han ännu inte gett, säger Busch Thor som är beredd att rikta misstroendevotum mot Löfven.

– Han är inte lämplig som statsminister, säger hon och pekar ut Löfven tillsammans med finansminister Magdalena Andersson som ytterst ansvariga för läget.

Ebba Busch Thor säger att de pengar som KD vill skicka till kommunerna kommer att vara öronmärkta för vård och omsorg. Kommunerna behöver också se över hur man använder sina pengar anser hon.

– Kommunerna måste prioritera välfärd före skrytbyggen, äventyrsbad och ”sätta-kommunen-på-kartan”-projekt. Men det handlar också om att staten måste skjuta till mer resurser, säger Busch Thor.

Det finns alltså en samsyn bland oppositionspartierna om att kommunerna behöver mer pengar, även om beloppen varierar. Partierna skiljer sig åt i även i synen på hur man ska finansiera extrapengarna. M vill bland annat dra ned på biståndet och slopa byggsubventioner till skillnad från V som inte tycker att tillskottet behöver finansieras krona för krona.

Ebba Busch Thor är ändå hoppfull.

– Jag hoppas att både Moderaterna, Vänsterpartiet och även Sverigedemokraterna är beredda att förhandla och komma överens med oss i den här specifika frågan, säger hon.

Läs mer: Löfven om arbetskraftsinvandringen: ”Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för”

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson meddelar till Aftonbladet att man har inlett samtal med Moderaterna och är överens om att skjuta till pengar. Finansieringen är den fortsatta knäckfrågan.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna om hur välfärden ska få mer resurser. Det är oerhört viktigt, vi måste göra allt vad vi kan för att stoppa de nedskärningar som pågår, säger Ulla Andersson.

Läs även: Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag