Bussförare var för kort – fick sparken

Brittisk tvåvåningsbuss. Bild: Sludge G/CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 9 dec 2021 2021-12-09
E-post

MANCHESTER En bussförare med 34 år bakom sig i yrket får nu sparken för att hon är för kort, rapporterar Metro UK. Anledningen är att bussbolaget bytt position på sina backspeglar, så att hon hon har svårt att se i dem och samtidigt köra bussen. Nu får hon stöd av sina kollegor och facket.

Tracey Scholes, 57, var den första och enda kvinnliga bussföraren på sin arbetsplats i Manchester när hon började arbeta 1987. Men nu blir Scholes, som är 1,52 lång, uppsagd från arbetet eftersom hon anses sakna kapacitet att köra bussen.

Läs även: Svenska sopgubbar tog strid mot lönedumpning: Får sparken

Anledningen är att bussbolaget Go North West Ltd bytt position på sina backspeglar så att Scholes har svårt att se dem och samtidigt hålla fötterna på pedalerna.

Hon uppmärksammade ledningen på problemet, och fick till en början köra bussar med de gamla backspeglarna kvar. Men de bussarna har försvunnit ur trafik, och nu har Scholes alltså blivit uppsagd, med tre månader kvar som anställd.

– Det är sorgligt. Jag är änka med tre barn, ett hus med lån och snart är det jul, säger Scholes till Metro UK.

Hennes kollegor har startat en insamling för att hon ska få behålla sitt arbete som över 1 000 personer skrivit under.

– Jag jobbar med ett så härligt gäng grabbar. De är underbara säger Scholes.

Scholes får även stöd av fackförbundet, som menar att Scholes inte ska behöva lida för att bussbolaget ändrat placeringen av backspeglarna, och att de förslag till lösningar som lagts fram inte är acceptabla.

– Företagets enda lösning är att erbjuda Tracey en anställning i företaget där hon skulle få betydligt färre timmar och lägre lön, säger en talesperson för fackförbundet.

En talesperson för bussbolaget säger att frågan är ”komplex”, och att man inte vill uttala sig innan den blivit löst arbetsrättsligt.

Läs även: Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Läs även: Röstar på SD – får sparken av ABF

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag