Bussföretaget: Inga religiösa eller politiska motiv bakom nekande av lättklädd kvinna

Foto: Peter Kroon Creative Commons/Skånetrafiken
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 2033

MALMÖ En bussförare i Malmö avvisade en kvinnlig resenär med motiveringen att hon var för lättklädd. Enligt David Erixon, kommunikationschef på bussföretaget Nobina, låg det inga religiösa eller politiska motiv bakom agerandet. Nu är föraren avstängd tills vidare.
– Han kommer få en vidareutbildning i service och kundbemötande och därefter får vi göra en ny bedömning, säger Erixon.

Iförd ett par shorts och en topp hade 19-åriga Amanda Hansson tänkt åka buss med Skånetrafiken i Malmö i fredags. Detta gick dock inte för sig – busschauffören nekade henne på grund av hennes klädsel.

”Då säger han ’du kan inte gå klädd så på våra bussar’ och jag bara ’vad snackar du om?’ Varav han svarar ’du får klä på dig, du visar alldeles för mycket'”, skrev Amanda Hansson i ett Facebookinlägg som fick stor uppmärksamhet.

Busschauffören ska ha hänvisat till en klädpolicy som varken Skånetrafiken eller Nobina har. Nobina är det företag som kör bussar på uppdrag av Skånetrafiken.

I lördags meddelade Skånetrafiken att man utreder händelsen och att föraren tagits ur tjänst tills vidare. Nu uppger David Erixon, kommunikationschef på Nobina, att man har tagit ett beslut om förarens framtid.

– Föraren själv är mycket ångerfull över det som har inträffat och han bekräftar att han har agerat helt felaktigt mot Amanda men också i strid med våra värderingar och vår policy. Föraren har nu tilldelats en skriftlig varning och han kommer inte köra buss tills vidare. Han kommer få en vidareutbildning i service och kundbemötande och därefter får vi göra en ny bedömning, säger David Erixon.

Varför gjorde han det här?

– Föraren har egentligen inget svar på varför, utan konstaterar själv att ”jag har uttryckt mig fel och gjort fel”. Kollektivtrafiken har ju inga andra regler var gäller kläder utan det är samma respekt och hänsyn som i övriga samhället, och alla ska känna sig välkomna, säger Erixon.

– Det här är ju en förare som har kört buss i nästan 20 år utan vare sig kundklagomål eller synpunkter från resenärer eller medarbetare eller chefer. Han har gjort fel och brustit mot våra värderingar och policys, och han bekräftar det och är djupt ångerfull.

Men varför just det här felet? Hade han en dålig dag?

– Jag har inget svar på det, det har nog inte han heller. Han själv inser att det han sade var olämpligt, det var fel, på samma sätt som jag tror att de flesta människor ibland gör fel.

Enligt David Erixon finns det inga religiösa eller politiska motiv bakom förarens agerande.

– Det har aldrig egentligen förekommit några religiösa eller politiska motiv, utan i grund och botten handlar det om att skapa en trygg och trevlig resa, och han har uttryckt sig olämpligt och på ett felaktigt sätt.

David Erixon säger att Amanda Hansson har fått en ursäkt från Nobina och Skånetrafiken. Huruvida hon kommer att få någon ersättning för det inträffade vill Erixon dock inte kommentera.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag