Butik i Linköping stoppade romer från att handla: ”Kände mig så kränkt”

Bilder ur videon som sprids på Facebook.
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post

LINKÖPING ”Ert folkslag har varit inne här och snott saker”, säger en kvinna i en video som fått mycket stor spridning i sociala medier. Kvinnan arbetar i en leksaksbutik i Linköping och stoppade en romsk familj från att handla. – Jag kände mig så kränkt och jag skämdes så fruktansvärt mycket, säger Mertsi Lindeman till SVT Nyheter.

I ett videoklipp som publicerats på Facebook syns en kvinna ur personalen i en leksaksbutik i Linkjöping stoppa en romsk familj från att köpa varor. Kvinnan i familjen bär traditionell romsk klädsel. Efter en viss diskussion säger kvinnan ur personalen att hon kommer övervaka familjen i butiken om de går runt bland hyllorna. När Mertsi Lindeman, 24, påpekade för personalen att han handlat där tidigare vid ett flertal tillfällen fick han ett hårt svar tillbaka.

– Då svarade hon: Ert folkslag har varit inne här och snott saker, berättar Lindeman för SVT Nyheter.

Det började med att han tidigare var i en annan leksaksbutik, men där började personalen följa efter familjen. När han gick över till nästa butik följde en ur personalen efter.

– Då kände jag att nu får det väl ändå vara nog. Jag kände mig så kränkt och jag skämdes så fruktansvärt mycket. Det var säkert 20 personer där som såg hur de följde efter mig och min familj.

+PLUS: Två TV-apparater eller 56 cigarettlimpor: Så mycket kan du stjäla med en zigenarkjol

Väl där och då började tog Lindeman upp sin mobiltelefon för att filma samtidigt som han konfronterar kvinnan. Videoklippet har fått stor spridning i sociala medier och väckt debatt om diskriminering i Sverige. I videon hörs en kvinna berätta att ”jag kommer ändå kolla er, jag går runt omkring här” samt ”det är jag som bestämmer, det är min affär”. Sedan blev de ombedda att lämna butiken.

Lindeman förklarar för SVT Nyheter att han tänker polisanmäla händelsen. Butiksansvarige Johan Wennerberg bemöter kritiken i ett mejl till Nyheter24.

”Det är såklart mycket tråkigt att någon känner sig illa behandlad eller utsatt för rasistiska tillmälen. Vår uppfattning är dock att några sådana tillmälen inte har yttrats från vår personal utan snarare har dom känt sig oskyldigt anklagade för att vara rasister. Vi välkomnar dagligen folk med alla tänkbara nationaliteter och etniska ursprung och de utgör en viktig del av vårt kundunderlag”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag