Butiksägare hällde vatten över tiggare – får betala tiotusentals kronor

  • Måndag 3 nov 2014 2014-11-03
E-post 263

GÖTEBORG Händelsen inträffade i Göteborg tidigare i år. En butiksägare hällde vatten över en romsk tiggare som suttit utanför ingången till butiken. Efter rättegång döms nu butiksägaren till 10 000 kr i skadestånd till kvinnan samt 10 000 kr i böter.

Händelsen spred sig i en beskrivning via sociala medier. Enligt åskådaren skulle butiksägaren upprepade gånger ha slängt vatten över kvinnan som satt och tiggde utanför affären. Enligt butiksägaren skulle det  dock röra sig om att ha tvättat fönstren och att kvinnan då suttit i vägen.

Domstolen gick dock inte på butiksägarens berättelse utan dömde honom till ofredande med skadestånd om 10 000 och lika mycket i  dagsböter som följd. Åklagaren hade yrkat på fängelse med hänvisning till att det rörde sig om ett s.k. hatbrott. Detta var dock inget domstolen tog hänsyn till när domen föll.

Enligt Brottsoffermyndigheten ger rån med vapen samma typ av skadestånd, runt 10 000 – 15 000 kr till brottsoffret.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag