”Bye”: Här ger Hanif Bali fingret till Stefan Löfven

Foto: Twitter / Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 5876

STOCKHOLM När Stefan Löfven röstades bort som statsminister i plenisalen använde Hanif Bali (M) sitt långfinger på ”nej”-knappen, något han dokumenterar med en bild som publiceras på Twitter. Nu möter riksdagsmannen kritik för sitt hån mot Löfven.

Det är inte varje dag som riksdagen röstar bort en statsminister, men det var vad som hände under tisdagen. När det var dags för votering valde moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali att använda sitt långfinger på den röda nej-knappen.

Bali passade även på att ta en bild när han röstar bort Löfven, en bild han sedan publicerar på Twitter med kommentaren ”Bye”.

Möter kritik i sociala medier

Tilltaget från Balis sida är inte helt uppskattat i sociala medier. En som reagerar är Caroline Andersson, rektor i Linköping.

”Jag känner inte dig personligen men ditt beteende har på Twitter från riksdagen får mig att må illa! Jag arbetar med framtidens medborgare (skolbarn) och jag skäms över att se en vuxen man agera som du gör. Demokrati, respekt och allas lika värde- har du hört talas om det?” skriver Andersson.

En annan svarar Bali med att ”jag tyckte det var häftigt att peka finger när jag var 13”.

Men långt ifrån alla är negativa till Balis tilltag. I flera Twittersvar möter politikern glada tillrop. ”Jag gillar ditt val av avtryckarfinger”, skriver en Twitteranvändare.

Förklaringen: Skada i pekfingret sen han var pizzabagare

I ett SMS till Nyheter Idag förklarar Hanif Bali att han inte gett fingret till någon, utan att det i själva verket beror på en gammal arbetsskada.

”Har inte pekat långfinger åt någon. Jag brukar votera med höger mittenfinger på grund av en skada i pekfingret sen jag jobbade som pizzabagare. Sjukt vad folk övertolkar”, skriver han.

I ett senare SMS tillägger han att ”verkligheten är långt mindre spännande än våra fantasier”.

Litar du på Hanif Balis förklaring?
6221 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag